BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 388. napja – Izrael már tudja, hogyan támad vissza Irán – kész a haditerv

Teherán többször fenyegetőzött válaszlépéssel a szombati támadás után. Izrael felkészült egy esetleges iráni támadásra, amerikai segítséget is igénybe venne a védekezésnél.

Az izraeli légierő az iráni katonai létesítmények elleni október 26-i támadása során megsemmisíthette Irán szinte teljes stratégiai védelmi potenciálját – jelentette be vasárnap a Galei IDF izraeli katonai rádió nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva. Ez ellentmond Teherán azon korábbi nyilatkozatának, mely szerint nem okozott komoly károkat az izraeli akció – írta a Ria Novoszty orosz hírügynökség.

Izraeli háború, Teherán, Irán
Teherán nagy része megúszta az izraeli támadást, csak a katonai létesítmények voltak célpontok / Fotó: Atta Kenare / AFP

A Galei IDF X-en (korábbi Twitter) közzétett bejegyzése szerint a támadás Irán teljes stratégiai védelmi képességét megsemmisítette, vagyis a nagy hatótávolságú légvédelmi rakéták ütegeinek előállítására szolgáló infrastruktúrát támadták. Iránnak két ilyen modellje volt:

  • az orosz S-300 rendszerű,
  • és egy másik, Iránban gyártott, fejlett modell.

A támadás következtében Teheránnak csak a hazai gyártású, rövid hatótávolságú rendszerekből álló eszközei maradtak. A katonai rádió úgy véli, hogy Irán a következő két-három évre elveszítette stratégiai föld-levegő rakétáinak gyártási képességeit. A másik fél ugyanakkor nem erősítette meg ezeket az információkat.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Irán védtelen maradt, ugyanis az ország jelenleg is több mint kétezer darab nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával rendelkezik. Az izraeli támadás során csak az új rakéták gyártásának képessége szenvedett csorbát, a meglévő fegyverarzenál nem sérült. A jelentésben kiemelték, hogy az iráni drónipart nem érte veszteség az akció során, így a pilóta nélküli légi járművek gyártása és bevetése továbbra is gördülékeny lehet.

Izrael felkészül a védekezésre

Az izraeli hadsereg (IDF) információi szerint Irán eredeti terve az volt, hogy Tel-Aviv lépésére megtorlásként csaknem 200 ballisztikus rakétát indítanak útnak a zsidó állam ellen, közvetlenül az izraeli légierő támadása alatt és után. A hadsereg felkészült arra az eshetőségre is, hogy egyszerre kelljen támadnia és védekeznie is. Végül az irániak úgy döntöttek, hogy nem reagálnak azonnal.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy később sem fognak, sőt, Izrael arra számít, hogy Teherán hamarosan újra támad. Ebben az esetben az amerikaiaknak várhatóan jelentősebb szerepük lesz a védekezésben és a támadó rakéták elfogásban, többek között a közelmúltban Izraelbe telepített THAAD rakétaelhárító rendszerek segítségével, de bevethetik az AEGIS rendszerrel felszerelt hajókat is, melyek a térségben tartózkodnak, és amelyek már az október eleji támadás elhárításában is segédkeztek.

Irán készül a válaszcsapásra

Mint ismert, az izraeli hadsereg szombat este nagyszabású támadást hajtott végre iráni katonai létesítmények ellen, válaszul a zsidó állam elleni október elsejei támadásokra. A hadműveletben több mint 100 vadászgép, bombázó repülőgép és felderítő repülőgép vett részt. A hírek szerint az Irán elleni izraeli támadás katonai célpontokra korlátozódott, és nem terjedt ki nukleáris vagy olajipari létesítményekre. Az IRNA szerint Irán egyetlen olajipari létesítménye sem sérült meg. Az iráni média négy katona haláláról számolt be.

A Fars hírügynökség arról írt, hogy Izrael több katonai támaszpontot is támadott Teherántól nyugatra és délnyugatra. A Tasnim hírügynökség ugyanakkor azt közölte, hogy az Iszlám Forradalmi Gárda (az iráni fegyveres erők elit egységei) katonai központjai, amelyek az iráni fővárostól nyugatra és délnyugatra találhatók, nem sérültek meg.

Bár Irán azóta többször is megfenyegette Izraelt, hogy megtorolják a támadást, erre egyelőre nem került sor.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.