BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kár lenne fellélegezni: Irán a szavát adta, hogy mindent be fog vetni Izrael ellen

Teherán nem fogja válasz nélkül hagyni az izraeli támadást. Irán kijelentette, hogy mindent eszközt bevet ennek érdekében.

Irán minden rendelkezésére álló eszköz be fog vetni, hogy válaszoljon az iráni katonai célpontok ellen a hétvégén végrehajtott izraeli támadásra – közölte hétfőn az iráni külügyminisztérium szóvivője. Eszmáil Bahái kijelentette, hogy Teherán határozott és hatékony választ fog adni a cionista rezsimnek, de további részleteket nem említve annyit tett hozzá, hogy az iráni válasz természete az izraeli támadás természetétől függ.

Israel announced it struck military targets in Iran
Irán, izraeli háború
Irán válasza nem marad el az izraeli támadás után / Fotó: AFP

Irán korábban a támadást bagatellizálva arról számolt be, hogy csak korlátozott károkat okozott, Joe Biden amerikai elnök pedig a konfliktus eszkalációjának megakadályozására szólított fel. Izrael ezzel szemben azt közölte, hogy az iráni katonai infrastruktúra igen komoly károkat szenvedett.

Ali Hamanei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője vasárnap közölte, hogy az iráni illetékesek feladata, hogy meghatározzák, hogyan lehetne a legjobban demonstrálni Irán erejét Izraelnek. Ugyanakkor hozzátette, hogy az izraeli támadást nem kell sem alábecsülni, sem felnagyítani.

Az izraeli légierő szombatra virradóra három hullámban indított támadást iráni rakétagyártó üzemek és más célpontok ellen Teherán közelében és Irán nyugati részén. A támadás volt Tel-Aviv válasza Irán október elsején végrehajtott átfogó rakétatámadására. Irán régóta támogatja a Hezbollahot, amely Libanonban harcol az izraeli erőkkel, valamint a Hamász palesztin terrorszervezetet, amely a Gázai övezetben harcol Izrael ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.