BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas csörte Lengyelországban a migrációs paktum miatt

Jaroslaw Kaczynski és Donald Tusk ismét egymásnak feszül. Lengyelországban az Európai Unió migrációs paktuma körül alakult ki éles vita.

„Ha Donald Tusk lengyel kormányfő valóban küzdeni akar az illegális bevándorlás ellen, csatlakozzon az uniós migrációs és menekültügyi paktummal szembeni ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez” – jelentette ki pénteken Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke. Kaczynski pénteki sajtóértekezletén arra reagált, hogy a lengyel kormány kedden új migrációs stratégiát fogadott el. A menedékjogi kérelmek benyújtásának ideiglenes regionális felfüggesztéséről is szóló dokumentumot teljes terjedelmében csütörtökön tették közzé.

Inaugural Speech Of New Polish Prime Minister Lengyelország
Donald Tusk, the leader of Civic Coalition (KO) and newly elected Prime Minister, gives inaugural speech during the parliament session in Warsaw, Poland on December 12, 2023.  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Parázs viták várhatók a lengyel parlamentben / Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

A PiS-vezér éles kritikával illette, hogy a stratégiában nem esik szó az EU-s migrációs és menekültügyi paktumról, valamint Lengyelország nyugati határának védelméről sem. Hozzátette, hogy eközben Németország migránsokat szállít nekik. Kaczynski azt is kifogásolta, hogy a kormány migrációs stratégiája sokat foglalkozik a lengyel társadalom adaptálásával a migránsok jelenlétéhez, a tartózkodást legalizáló eljárások egyszerűsítésével és a külföldről érkezőket támogató 49 integrációs központ létrehozásával.

A stratégia nem oldja meg a migráció problémáját, hanem a multikulti politika és a migrációs paktum érvényesítését készíti elő Lengyelországban

– szögezte le Kaczynski.

Hozzátette, hogy ha Donald Tusk ténylegesen bizonyítani szeretné, hogy szembe akar szállni a migrációval összefüggő veszélyekkel, alá kellene írnia a migrációs paktummal szembeni népszavazási kezdeményezést – jelentette ki Kaczynski.

A PiS szeptember közepén indított aláírásgyűjtést az EU-s paktumnak a menekültek átirányításáról szóló előírásairól. Hasonló témájú népszavazást a PiS kezdeményezésre már a tavaly októberi parlamenti választással együtt is tartottak. Azonban akkor a részvételi arány nem haladta meg a szükséges 50 százalékos küszöböt, így a szavazás emiatt érvénytelen volt.

Tusk a múlt hét végén, utalva a lengyel–fehérorosz határon fennálló helyzetre, jelentette be a menedékjog ideiglenes és regionális felfüggesztését is lehetővé tevő migrációs stratégiát. A stratégia végleges szövege nem a szó tágabb értelmében felfogott menedékjog esetleges felfüggesztéséról szól, hanem az új menedékjogi kérelmek benyújtásának ideiglenes és területi felfüggesztésének lehetőségéről az átkelőhelyeken vagy azokon kívül, az állambiztonságot fenyegető közvetlen veszély esetén. A megoldás két törvénytervezetben öltene majd testet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön elmondta, hogy amennyiben a lengyel megoldás ideiglenes és arányos lenne, Lengyelország a jogi kereteken belül cselekedne. Hozzátette, hogy Brüsszel kapcsolatban marad Varsóval az ügyben. Hozzátette, hogy sok probléma van, amelyekkel a tagállamok a migráció kapcsán szembesülnek, ezek egy része a migrációs paktum elfogadása után megoldódik majd.

Befektetőket keres Lengyelország egy új atomerőmű megépítéséhez

Varsó jelentős nukleáris bővítést tervez az ország energetikai infrastruktúrájában. A lengyel miniszterelnök szerint azonban ehhez külső befektetésre is szükség lesz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.