BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világháborús bomba miatt lezárások lesznek Budapesten – mutatjuk, mely járatokat érintenek a korlátozások

Második világháborús bombát találtak Budapesten az Összekötő vasúti hídnál, amelyet a Magyar Honvédség tűzszerészei 2024. október 5-én, szombaton délután hatástalanítanak. A rendőrség a művelet idejére kiüríti és lezárja a városrészt egy meghatározott területen, ami érinteni fogja az Összekötő hídon zajló vasúti forgalmat, a Rákóczi hidat és a Soroksári úti egyes Volánbusz-járatokat, valamint a H6-os HÉV-et is.

A vonatközlekedés szombaton várhatón 12:10-től 16 óráig szünetel Budapest-Kelenföld és Ferencváros között. A győri és a pécsi fővonal távolsági vonatai (InterCityk, nemzetközi vonatok, railjetek), valamint a G43-as és S36-os járatok Budapest-Kelenföldig közlekednek és onnan indulnak – derül ki a MÁV által lapunkhoz eljuttatott közleményből.

A H6-os HÉV járatait is érintik a korlátozások / Fotó: Jászai Csaba

A Volánbusz járatai 10:30 és 16:00 között terelt útvonalon közlekednek a Rákóczi híd és a Soroksári út környékén.

A H6-os HÉV vonalán 10 órától 16 óráig kell korlátozásra számítani: ekkor Ráckeve és Tököl felől csak a Kén utcáig közlekednek a HÉV-ek, ellenkező irányban, 12–16 óra között a Kén utcától indulnak a HÉV-járatok Ráckeve felé.

A térképes tájékoztató letölthető a hírünk alján lévő dokumentumokból vagy ide kattintva

Vonatközlekedés és alternatív utazási lehetőségek a lezárás ideje alatt

A vonatközlekedés szombaton várhatón 12:10-től 16 óráig szünetel Budapest-Kelenföld és Ferencváros között. A győri és a pécsi fővonal távolsági vonatai (InterCityk, nemzetközi vonatok, railjetek), valamint a G43-as és S36-os járatok Budapest-Kelenföldig közlekednek és onnan indulnak.

A Volánbusz járatai 10:30 és 16:00 között terelt útvonalon közlekednek a Rákóczi híd és a Soroksári út környékén.

A H6-os HÉV vonalon 10 órától 16 óráig kell korlátozásra számítani: ekkor Ráckeve és Tököl felől csak a Kén utcáig közlekednek a HÉV-ek, ellenkező irányban, 12–16 óra között a Kén utcától indulnak a HÉV-járatok Ráckeve felé.

A térképes tájékoztató ide kattintva tölthető le. 

Vonatközlekedés és alternatív utazási lehetőségek a lezárás ideje alatt

Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonal távolsági vonatai (InterCityk, nemzetközi vonatok, railjetek), valamint a G43-as és S36-os járatok a rövidebb útvonalon, Budapest-Kelenföldig közlekednek, és onnan indulnak a korlátozás ideje alatt.

A vonatok ideiglenes fővárosi végállomásától a BKK járataival lehet majd tovább utazni. A vasúttársaság javasolja a Dunántúlra utazóknak, hogy ha tehetik, akkor Kőbánya-Kispest, illetve a Keleti pályaudvar helyett az M4-es metróval közelítsék meg Budapest-Kelenföld állomást, ahonnan már közlekednek a vonatok. A rendőrségi zárás feloldását követően, várhatóan az esti órákban állhat helyre a távolsági vonatok menetrendje az érintett vonalakon.

Budapest–Győr–Hegyeshalom vonal

A Déli pályaudvar és Győr, illetve Oroszlány közötti S10-es és S12-es vonatokat nem érinti a korlátozás.

Változások Budapestről Győr felé:

  • A Keleti pályaudvarról 12:15 és 16:15 között Győr felé (Bécs/Sopron/Szombathely/Graz úti céllal) induló távolsági vonatok a Keleti pályaudvar helyett csak Kelenföldtől közlekednek.
    • A Keleti pályaudvarról Kelenföldre az M4-es metróval juthatnak el, melyen elfogadják a vonatokon érvényes jegyeket és bérleteket is.

Változások Győrből Budapest felé:

  • A Győrből 9:56-tól 14:21-ig a Keleti pályaudvarra induló távolsági vonatok (Bécs/Sopron/Szombathely felől) a Keleti pályaudvar helyett csak Kelenföldig közlekednek.
    • Kelenföldről a Keleti pályaudvarra az M4-es metróval juthatnak el, melyen elfogadják a vonatokon érvényes jegyeket és bérleteket.

Budapest–Pécs/Kaposvár útvonal

Pécs, illetve Kaposvár felől Budapestre:

  • A Pécsről 9:19-től 13:19-ig a főváros felé induló Mecsek InterCityk a Keleti pályaudvar helyett csak Kelenföldig közlekednek.
  • A Kaposvárról 12 órakor a főváros felé induló Kresz Géza InterCity (IC 825) a Keleti pályaudvar helyett csak Kelenföldig közlekedik.
    • Kelenföldről a Keleti pályaudvarra az M4-es metróval juthatnak el, melyen elfogadják a vonatokon érvényes jegyeket és bérleteket.

Budapestről Pécs, illetve Kaposvár felé:

  • A Keleti pályaudvarról 11:53-kor Pécsre induló Mecsek InterCity (IC 804) még a teljes útvonalán közlekedik.
  • A Keleti pályaudvarról 13:53-kor és 15:53-kor Pécsre induló Mecsek InterCity csak Kelenföldtől közlekedik.
  • A Keleti pályaudvarról 12:53-kor Kaposvárra induló Rippl-Rónai InterCity (IC 824) csak Kelenföldtől közlekedik.
    • A Keleti pályaudvarról Kelenföldre az M4-es metróval juthatnak el, melyen elfogadják a vonatokon érvényes jegyeket és bérleteket.

Székesfehérvár–Kőbánya-Kispest között

  • Az S36-os és G43-as vonatok várhatóan 12 órától 16 óráig Kőbánya-Kispest helyett csak Budapest-Kelenföldig közlekednek és onnan is indulnak.
  • Helyettük az alábbi BKK-járatokat javasoljuk, melyeken 10 és 17 óra között elfogadják a vonatokon érvényes jegyeket és bérleteket:
    • Kelenföld és Kőbánya-Kispest között az M4-as és M3-es metrót javasoljuk, melyen elfogadják a vonaton érvényes jegyeket és bérleteket.
      • A metróvonalak között a Kálvin téren tudnak átszállni.
    • Ferencváros vasútállomás az 1-es villamospótló busszal érhető el, amely Kelenföldön az Etele térről indul.

Tisza-Szamos EuroCity

  • A Bécs–Budapest–Csap (Chop), illetve Nagybánya között közlekedő Tisza-Szamos EuroCityk (EC 143, 146) szombaton megosztva, Bécs és Kelenföld, valamint a Keleti pályaudvar és Csap, illetve Nagybánya között közlekednek.
    • A Bécsből 10:42-kor – Budapesten át – Csapra, valamint közvetlen kocsikkal Nagybányára induló Tisza-Szamos EuroCity (EC 143) megosztva, csak Bécstől Kelenföldig, valamint a Keleti pályaudvarról várhatóan 60 perces késéssel Csap, illetve Nagybánya felé közlekedik. Kelenföldről a Keleti pályaudvarra az M4-es metróval juthatnak el, melyen elfogadják a vonatokon érvényes jegyeket és bérleteket
    • A Csap, illetve Nagybánya felől érkező, Debrecenből 11:32-kor – Budapesten át – Bécsbe továbbinduló Tisza-Szamos EuroCity (EC 146) megosztva, csak Csap, illetve Nagybánya és a Keleti pályaudvar, valamint Kelenföld és Bécs között közlekedik. A Keleti pályaudvarról Kelenföldre az M4-es metróval juthatnak el, melyen elfogadják a vonatokon érvényes jegyeket és bérleteket.

Vasúti menetjegyek elfogadása a BKK járatain, visszatérítés

A BKK 10-től 17 óráig elfogadja az érvényes vasúti menetjegyeket az M3-as metrón Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között, az M4-es metró teljes vonalán, valamint a Népliget és Kelenföld között az 1-es villamoson és annak pótlóbuszán is.

Az utazásról lemondó utasok számára a le nem utazott szakaszra eső menetdíjat, felárat kezelési költség levonása nélkül visszatérítik.

A Volánbusz járatai terelve közlekednek a Rákóczi híd környékén szombaton napközben.

Szombaton kb. 10:30 és 16:00 között – a II. világháborús bomba hatástalanítása idején – az autóbuszok terelt útvonalon közlekednek a Rákóczi híd és a Soroksári út környékén.

Soroksári úton közlekedő autóbuszok:

A járatok terelve közlekednek, ezért nem érintik a Népliget és Pesterzsébet közötti megállókat.

Kimaradó megállók Soroksár felé:

  • Koppány utca
  • Timót utca/Soroksári út

Kimaradó megállók a Népliget felé:

  • Timót utca/Soroksári út
  • Közvágóhíd (Kvassay Jenő út)
  • Mester utca/Könyves Kálmán körút

​Ebben az időszakban a Népliget autóbusz-állomást és a Pesterzsébet felsőnél lévő megálló igénybevételét javasolják.

A Rákóczi hídon át közlekedő autóbuszok:

A Dunántúlra induló autóbuszok a Népliget és a Petőfi híd budai hídfője között terelve, esetenként megnövekedett menetidővel közlekednek.

A H6-os ráckevei HÉV utasainak is változásra kell számítaniuk

Szombaton 10 órától 16 óráig a H6-os HÉV Ráckeve, illetve Tököl felől csak a Kén utcáig szállít utasokat, a Közvágóhíd állomást a vonatok nem érintik. A Kén utcától a BKK 54-es, 55-ös és 224-es buszaival lehet továbbutazni a Boráros térig, Pesterzsébet felsőnél történő átszállás esetén pedig az M3-as metró eléréséhez a 66-os busz igénybe vételét ajánlja a vasúttársaság.

A Közvágóhídtól Ráckeve felé 12 óráig indul HÉV, ezt követően az utasok a Kén utcánál tudnak felszállni a vonatokra. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.