BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Azonnali tűzszünetet sürgetett Izrael és a Hezbollah között a libanoni kormányfő

Libanonnak azonnali tűzszünetre van szüksége Izrael és a Hezbollah síita milícia között - jelentette ki szerdán Nadzsib Mikáti ügyvezető libanoni kormányfő.

„Állítsátok meg a harcokat. Nincs szükségünk még több vérre. Nem kell több pusztítás” – mondta Nadzsib Mikáti ügyvezető libanoni miniszterelnök az amerikai székhelyű American Task Force on Lebanon nevű civilszervezet által szervezett online sajtótájékoztatón. „Tűzszünetre van haladéktalanul szükség” – tette hozzá. 

Nadzsib Mikáti, Libanon ügyvezető miniszterelnöke azonnali tűzszünetet sürget Izrael és a Hezbollah között/Fotó: AFP

Mikáti kiemelte, hogy az elmérgesedő háború diplomáciai rendezése egyaránt győzelmet jelentene Izraelnek és Libanonnak is, s „minden fél” tiszteletben tartana egy ilyen megállapodást. Mint mondta, a libanoni hadsereg 10 ezer katonáját telepítené az ország déli részébe egy fegyvernyugvás esetében. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy már mintegy 1,2 millió embernek kellett elmenekülnie otthonából az izraeli csapások miatt. 

Nasszer Jasszin, a libanoni kormány vészhelyzeti bizottságának vezetője az NNA helyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy mintegy 160 ezer embert sikerült szükségszállásokon elhelyezni, míg a többiek családtagoknál, barátoknál, vagy más térségekben lévő egyéb ingatlanjaikban szálltak meg. 

A kormány adatai szerint az intenzív izraeli légicsapások múlt heti kezdetével csaknem 300 ezer ember menekült a szomszédos Szíria területére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.