BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Frontline city of Kurakhove, Donetsk region

Ukrajna elismerte: orosz kézre került Vuhledar

Vadim Filaskin ukrán kormányzó bejelentette, hogy az orosz katonák behatoltak Vuhledarba, és ezzel tarthatatlanná vált a városban az ukrán katonák helyzete, kénytelenek kivonulni onnan.

Az orosz csapatok behatoltak Vuhledarba, egy fontos ukrán logisztikai csomópontba Donyeckben – jelentette ki Vadim Filaskin ukrán kormányzó, hozzátéve, hogy a harcok hónapok óta folynak, s közben a várost bombák pusztították el. Filaskin a nemzeti televízióban nyilatkozva rendkívül nehéznek minősítette a helyzetet, hozzátéve, hogy az ellenség már majdnem elérte a város központját. 

Frontline city of Kurakhove, Donetsk region
Már elhagyni is igen nehéz Vuhledar városát, az oroszok ágyúi minden menekülőutat ellenőriznek / Fotó: NurPhoto via AFP

A városban harcok dúlnak, így szinte lehetetlen humanitárius segélyt szállítani. Vagyis nem képesek ellátni az utánpótlást, így az ukrán katonák visszavonulnak. A városban összesen 107 civil maradt, az összes gyereket evakuálták – tette hozzá.

A Világgazdaság korábban már beszámolt arról, hogy sajtóbeszámolók szerint az orosz erők mélyebbre nyomultak Vuhledar belsejében a város legészaknyugatibb részébe. A tegnapi jelentések óta immár teljes bizonyossággal feltételezhető, hogy Ukrajna már nincs jelen Vuhledarban – adták hírül az X közösségi oldalon a témában jártas mikrobloggerek.

A Bahmuttól délre fekvő kisváros egy magaslaton van, ahonnan nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel támadni tudták az ukránok az Azovi-tenger mentén végighaladó orosz logisztikai útvonalakat, elsősorban Mariupol térségében.

Oroszország közben október elsején azt is bejelentette, hogy elfoglalta a Harkiv régióban található Visneve települést, valamint Donyeckben Krutoj Jart. Az orosz hadügyminisztérium tájékoztatása szerint az előbbit a nyugati, az utóbbit a középső hadseregcsoport hódította meg.

A donyecki orosz offenzíva így, bár lassan, de tovább halad előre, nem tudta feltartóztatni a kurszki betöréssel az ukrán hadsereg, az orosz–ukrán háborúban nem következett be fordulat.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.