BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Deloitte

A versenyképességi reformok elmaradásával a hazai technológiai cégek teljesítménye is gyengülő tendenciát mutat

A Deloitte 24 éve készít rangsort Közép-Európa gyorsan növekvő technológiai vállalatairól. A 2020-as és a 2021-es rangsorhoz hasonlóan a legutóbbi listára sem került be egyetlen magyar vállalat sem, amire 2020 előtt nem volt példa a 2009-ig hozzáférhető adatok alapján. A rangsor eredményeit tekintve hazánk fokozatosan szakad le régiós versenytársaitól, melynek mértéke 2020 óta már kritikusnak mondható. 2009-ben a listán szereplő legtöbb cég még magyar volt, azonban 2020 óta csak egy évben, 2022-ben szerepelt magyar vállalat a rangsorban. A kedvezőt-len tendencia rámutat hazánk versenyképességi hiányosságaira, amelyek az elmúlt évek elmaradt versenyképességi reformjainak is betudhatók.
Szerző képe
Nyitrai Tamás
2024.03.05., kedd 11:58

A Deloitte 24 éve készít rangsort Közép-Európa gyorsan növekvő technológiai vállalatairól. A 2020-as és a 2021-es rangsorhoz hasonlóan a legutóbbi listára sem került be egyetlen magyar vállalat sem, amire 2020 előtt nem volt példa a 2009-ig hozzáférhető adatok alapján. A rangsor eredményeit tekintve hazánk fokozatosan szakad le régiós versenytársaitól, amelynek mértéke 2020 óta már kritikusnak mondható. 2009-ben a listán szereplő legtöbb cég még magyar volt, azonban 2020 óta csak egy évben, 2022-ben szerepelt magyar vállalat a rangsorban. A kedvezőtlen tendencia rámutat hazánk versenyképességi hiányosságaira, amelyek az elmúlt évek elmaradt versenyképességi reformjainak is betudhatók.

A Deloitte tanácsadó cég 24 éve készít rangsort Közép-Európa 50 leggyorsabban növekvő technológiai vállalatáról.

Az erről szóló 2023-as publikáció tartalmaz egy listát a követésre javasolt, valamint a nagyhatásúnak tartott cégekről is, illetve bemutatja a második alkalommal odaítélt technológiai rakéta díj nyertesét.

Global,Strategy,virtual,Icon,Innovation,Graph,Interface.young,Business,Team,Brainstorming,Meeting
Fotó: Shutterstock

2020 óta hazánk sereghajtó a visegrádi országok körében az 50 leggyorsabban növekvő technológiai cég rangsorában szereplő vállalatok számát tekintve, pedig 2009-ben a listán szereplő legtöbb cég még magyar volt. A kedvezőtlen tendencia nem támogatja a haladó digitális üzleti megoldások elterjedését a hazai kkv szektorban, melynek nagy jelentősége lenne a munkatermelékenység növelése, és ezáltal a gazdaság versenyképességének javítása szempontjából.

Az 50 leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai vállalat 2023. évi rangsora

A listára történő bekerülésre olyan közép-európai székhellyel rendelkező, legalább 4 éve működő cégek pályázhattak, amelyek bevételének többsége olyan termékből vagy szolgáltatásból származik, amely saját szellemi tulajdonon, illetve technológián alapul. További kritérium volt, hogy a pályázó vállalatoknak legalább 50 ezer euró bevétellel kellett rendelkeznie a 2019–2021 közti időszak minden évében, amelyet legalább 100 ezer euróra volt szükséges növelni 2022-re.

A listán szereplő 50 vállalat árbevételének növekedési üteme átlagosan 1502 százalék volt a 2019-2022 közti időszakban, ami jelentősen elmarad a tavalyi lista – 2018–2021 közötti – átlagától (2351 százalék).

A legnagyobb ütemű növekedést (5815 százalék) a megelőző két év után 2023-ban is ugyanaz a cseh fintech cég (FTMO) érte el, míg a lista 50. helyén (növekedés: 663 százalék) egy médiaiparban működő román cég (Questo) áll.

Közép-Európában a cseh és a lengyel cégek voltak a legsikeresebbek, míg Magyarország 2023-ban nem tudott felkerülni a leggyorsabban növekvő technológiai vállalatok 50-es listájára.

A listán szereplő legtöbb (18-18 darab) cég cseh, illetve lengyel, amit Horvátország (5 darab) és Szlovákia követ (4 darab). Hazánkból egyetlen cég sem szerepel a 2023-as rangsorban.

1 ábra Az 50 leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai vállalat székhelyének országa
 

 

A hazai technológiai vállalatok növekedési ütemének lassulása egyre erőteljesebben tükröződik a rangsorban, amelyben 2020 óta folyamatosan régiós sereghajtók vagyunk. A 2009-ig hozzáférhető adatok szerint 2009-ben a listán szereplő legtöbb cég (11 darab) még magyar volt, azonban 2020 óta hazánkból szerepel a legkevesebb vállalat a rangsorban a V4 országok közül. 2020 és 2021 után 2023-ban sem került be egyetlen hazai cég sem a listára, amire a visegrádi országok egyike esetén sem volt példa a 2009–2023 közti időszakban.

2 ábra A visegrádi országokból származó vállalatok száma az 50 leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai cég rangsorában
 

Elsősorban szoftverfejlesztő vállalatok szerepelnek a listán (31 darab), amelyhez képest a többi technológiai iparág jóval alacsonyabb súllyal (3-4 darab) jelent meg a 2023-as rangsorban.

3 ábra Az 50 leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai vállalat tevékenységi köre
 

A 25 követésre javasolt cég listája

Olyan gyorsan növekvő technológiai cégeket mutat be a lista, amelyek 4 évnél fiatalabb koruk miatt nem kerülhettek be az 50 leggyorsabban növekvő vállalat rangsorába, de annak készítői szerint jelentős potenciál rejlik bennük, ami miatt érdemes figyelemmel követni őket a jövőben. Az ide sorolt 25 vállalat bevétele átlagosan 552 százalékkal nőtt 2020-ról 2022-re, a leggyorsabban növekvő szlovák szoftverfejlesztő cégé (3IPK) közel 29-szeresére emelkedett.

Bár a 2022-es listán nem szerepelt magyar cég, 2023-ban azonban 2 hazai szoftverfejlesztő vállalat is képviseltette magát ebben a rangsorban, a Digital Thinkers és a Pepita Group.

 

1 tábla A 25 követésre javasolt cég listáján szereplő magyar vállalkozások helyezése és jellemzői
 

A Digital Thinkers a 2022-es kiadványban szerepelt a nagyhatású cégek listáján is.

A nagyhatású cégek listája

A kategória a 2020. évi kiadvány óta szerepel a Deloitte publikációjában, 2023-ban 38 cég szerepelt rajta, hazánkból is három. Olyan vállalatokat tartalmaz a felsorolás, amelyek termékeiket sikeresen párosítják pozitív hatásokkal a társadalom, az üzleti élet, az innováció, a környezet és a munkaerőpiaci diverzitás területeinek legalább egyikén. Országonként 1-3 cég szerepel a listán. Magyarországról a Parkl, a DokiApp és a SnapSoft volt jelen a 2023-as publikációban.

A technológiai rakéta díj

2023-ban második alkalommal került sor a díj odaítélésére a Deloitte és a Google Cloud szervezésében. A díjat olyan cégek kaphatják, amelyek magas minőségű és egyedi méretre szabható megoldásokat fejlesztenek a piac legigényesebb vevőinek, és jelentős üzleti potenciál rejlik bennük. Azon cégek technológiáját vizsgálták, amelyek pályáztak a Deloitte 50 leggyorsabban növekvő technológiai cég listájára történő bekerülésre. 

A díj nyertese 2023-ban egy lengyel szoftverfejlesztő cég, az Open Loyalty volt,

 amely vállalati hűségprogramok és játékosítás (gamification) megvalósításához biztosít gyors, rugalmas és egyedi méretre szabható informatikai megoldásokat. 

A versenyképességi reformok elmaradása makro-, és mikrogazdasági szinten egyaránt megmutatkozik.

Nemzetgazdasági szinten ennek jele a hazai kkv szektor relatíve alacsony termelékenysége. Vállalati szinten pedig a hazai technológiai cégek régiós versenytársakhoz viszonyított gyengébb teljesítménye befolyásolhatja kedvezőtlenül hazánk gazdaságának fenntartható felzárkózását.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.