BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előrehozná a kárenyhítő költéseket Madrid

Hetven milliárd eurós spanyol fejtörő: hogyan lehet elég gyorsan elkölteni az uniós segélyt

Egy évtizeddel ezelőtt Spanyolországnak még a pénzügyi válságból való kilábalás jelentette a legnagyobb kihívást, mára azonban teljes fordulatot vett a helyzetük: Madrid egyre nagyobb dilemmája, hogy miképpen költse el hatékonyan a neki járó 70 milliárd eurós uniós helyreállítási segélyt.

Az idei beruházások várhatóan jóval elmaradnak a várttól: eredetileg 27 milliárd euró felhasználását irányozták elő az uniós forrásokból, ami 2,6 százalékponttal járult volna hozzá a GDP növekedéséhez.

Ezzel szemben idén legfeljebb 7 milliárd eurónyi forrást sikerül kiosztani, ami maximum 0,6 százalékpontos növekedést eredményezhet – írta szerdán a Financial Times.

Pedro Sánchez kormányát valamennyire már sürgeti az idő, lévén, hogy 2023 végén általános választásokat tartanak. Emiatt Madrid előre kívánja hozni a kifizetéseket, és a 2021 és 2023 közötti időszak alatt a teljes 70 milliárd eurós támogatás 77 százalékát tervezi felhasználni. Gyorsabban és több pénzt kell elkölteniük, mint amennyi korábban rendelkezésre állt: a Bizottság adatai szerint a 2014–2020-as időszakban Spanyolországnak eljuttatott 60 milliárd eurós európai strukturális alap csaknem fele még máig nem lett felhasználva.

Fotó: FRANK FELL / AFP

A helyreállítási folyamatban a spanyol kormány elsődleges célja, hogy a gazdaság struktúráját elmozdítsák a szolgáltatásoktól és a turizmustól (a két szektor 2019-ben a GDP körülbelül 13 százalékát tette ki), valamint fellendítsék a digitalizációt.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretein belül a spanyol kormány 102 reformcsomagban állapodott meg az Európai Unióval. Ezek felét a decemberi 10 milliárd eurós kifizetés előtt már végrehajtották, azonban az idei évre ígért legnagyobb reformról – a munkaügyi szabályok aktualizációjáról – még nem született döntés.

Bizakodásra adhat azonban okot, hogy egy nagyobb akadályt már sikerült elhárítani a múlt hét során, amikor a hónapokig tartó tárgyalássorozat után

Brüsszel jóváhagyta 3 milliárd euró felhasználását a helyreállítási alapból az elektromos járműgyártás beszállítóinak a támogatására.

Emelett a spanyol kormány kedden azt is bejelentette, hogy a következő két évben 6,9 milliárd eurót fordítanak megújuló energiaforrásokra, zöld hidrogénre és energiatárolásra, valamint további 9,45 milliárd eurót kívánnak folyósítani a Covid-19 helyreállítási terv keretein belül. Teresa Ribera energiaügyi és környezetvédelmi miniszter felszólalásában elmondta, hogy a kapcsolódó beruházások több mint 280 000 munkahelyet fognak létrehozni.

Spanyolország kétszer 70 milliárd euróra számíthat

A NextGenerationEU a legnagyobb gazdaságélénkítő intézkedéscsomag, amelyet az Európai Unió az európai gazdaságok fellendülésének elősegítésére hirdetett meg, a Covid-19 járványhelyzet okozta károk enyhítése érdekében. A csomag kulcsfontosságú része a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), amely 750 milliárd eurót – 390 milliárd támogatást és 360 milliárd hitelt – foglal magában.

Spanyolország 69,5 milliárd euró támogatást fog kapni a helyreállítási alapból, továbbá legfeljebb 70 milliárd euró hitelt vehet igénybe az RRF keretében 2026-ig. A támogatás 13 százalékát - kilencmilliárd eurót - már augusztusban kézhez kapták előfinanszírozás formájában. Ezt követően december elején az Európai Bizottság pozitívan bírálta el a soron következő 10 milliárd eurós kifizetési kérelmüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.