BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem maradhatnak büntetlenek az orosz agresszió bűncselekményei az uniós biztos szerint

Didier Reynders határozottan felszólalt az elszámoltatás mellett. A több mint egy éve zajló orosz–ukrán háború hatalmas károkat okozott.

Biztosítani kell, hogy az Ukrajnában elkövetett orosz agresszió bűncselekményei és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók megsértésének esetei ne maradjanak büntetlenül – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, az EU-tagországok igazságügyi minisztereinek találkozójára érkezve pénteken.

BELGIUM - EUROPEAN UNION GENERAL AFFAIRS COUNCIL
orosz-ukrán háború
Didier Reynders szerint nem maradhatnak büntetlenek az ukrajnai orosz agresszió bűncselekményei.
Fotó: AFP

Didier Reynders újságíróknak nyilatkozva közölte, az igazságügyi tanács arra összpontosít, hogy megteremtse a jogi alapokat az ukrajnai háború során elkövetett bűncselekmények felelőseinek az elszámoltatásához.

Fontosnak nevezte, hogy Oroszország fizesse az ukrajnai újjáépítés árát, és megtérítse az agresszió során okozott károkat. Ehhez – mint mondta – lehetővé kell tenni, hogy az elkobzott orosz vagyonok ne maradjanak pusztán befagyasztva, hanem  jogszerűen fel lehessen használni őket az újjáépítéshez.

Marco Buschmann német igazságügyi miniszter érkezésekor azt mondta, nemcsak az agresszió során elkövetett jogtalanságok, hanem maga a háború és annak megindítása is bűncselekménynek számít. Javítani kell a tagállami igazságügyi intézmények nemzetközi együttműködését, hogy háborús bűnök, bárhol is követik el őket, sehol se maradhassanak következmény nélkül – tette hozzá.

Inese Libina-Egnere, Lettország igazságügyi minisztere fontosnak nevezte, hogy az EU határozottságot mutasson az elszámoltathatóság nemzetközi szintű biztosítása terén. A háborús bűnök elszámoltatására létrehozni tervezett nemzetközi bírósággal kapcsolatban azt mondta: „A legfontosabb, hogy ne veszítsünk időt.”

Alma Zadic osztrák igazságügyi miniszter a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerepe megerősítésének fontosságát hangoztatta az orosz agresszió bűneinek nyomon követése érdekében. Noha vannak javaslatok más nemzetközi és hibrid bíróságok létrehozására is, a legfontosabb, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság szerepe ne gyengüljön. Azonban – mint azt Zadic kiemelte – ennél még fontosabb azon jogi alap megteremtése, amellyel az Ukrajnában elkövetett bűnök felelősei bíróság elé állíthatók lehetnek.

Oroszország két évig még biztosan folytatni tudja a háborút

Moszkvának még elegendő forrás áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a következő két évben háborúzzon Ukrajnával – erről a litván katonai hírszerzés vezetője beszélt. Szerinte ez az idő hosszabb lehet, ha Észak-Korea és Irán beáll támogatóként az ukrajnai öldöklés mögé.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.