BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az egyik legbefolyásosabb orosz nő segített kivédeni a szankciókat

Elvira Nabiullina az orosz központi bank vezetője régóta Putyin megbízható szövetségese. Az őt ismerők szerint egyenes beszédű, korrupciótól mentes tisztviselő, aki a válságokkal tarkított évek alatt is képes eredményeket felmutatni. Fontos szerepe volt abban, hogy az orosz gazdaság nem omlott össze a szankcióktól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök számos minisztert és katonai vezetőt menesztett az elmúlt években, az orosz–ukrán háború 2022-es kirobbanása óta pedig még több tisztviselőt és tisztet cserélt le. A változások között egy állandó személyiség akadt: Elvira Nabiullina, a központi bank vezetője, aki már több mint egy évtizede együtt dolgozik Putyinnal.

A tatár származású Nabiullina a legbefolyásosabb orosz nők egyike / Fotó: Olga Maltseva / AFP

A közgazdász végzettségű, tatár nemzetiségű Nabiullina már az 1990-es években dolgozott a Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztériumban, ahol tisztviselőként kezdte, majd 1997-ben egy évre miniszterhelyettesi pozícióra emelkedett. Ezután az üzleti életben helyezkedett el, és egy agytrösztnél is tevékenykedett, a nagy lehetőséget a 2006-os, Szentpéterváron tartott G8-találkozó hozta el.

A most 60 éves gazdasági szakember részt vett a rendezvény szervezésében, ő felelt az esemény napirendjének előkészítéséért, amely olyan témákra összpontosított, mint az energiafüggetlenség. A találkozóra ráadásul meghívták Kínát, Indiát és Brazíliát is. A rendezvény végül nagy sikernek bizonyult, és dicsérték Oroszországot a lebonyolításért, Putyin pedig felfigyelt Nabiullinára.

Egy évvel később Putyin Nabiullinát választotta gazdasági miniszternek, aki a következő évben, Dmitrij Medvegyev elnökké választása után is a posztján maradt. Amikor Putyin 2012-ben visszatért az államfői székbe, előbb gazdasági tanácsadójának nevezte ki a közgazdászt, egy évvel később pedig meglepetésszerűen a jegybank vezetésével bízta meg. Ezzel Nabiullina lett az első nő, aki egy G8-ország jegybankjának élére került.

Segített a szankciók semlegesítésében

A szakember immár 11 éve vezeti a nemzeti bankot, és hónapokra van attól, hogy a leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányzója legyen. Egyike a kevés hatalmi pozícióban lévő orosz nőnek. Oleg Vjugin, a Bank of Russia korábbi vezető tisztviselője szerint Putyin úgy tekint Nabiullinára, mint egy egyenes beszédű, korrupciótól mentes emberre, aki a válságokkal tarkított évek alatt is képes eredményeket felmutatni.

A közgazdász mindig nyíltan elmondja az elnöknek a véleményét: Putyin nagyra értékeli Nabiullina tanácsait, és általában elfogadja a javaslatait, bár nem minden esetben. Jelentős szerepe volt abban, hogy az orosz gazdaság nem omlott össze a szankcióktól, már a háború előtt fontos lépéseket tett. Vezetése alatt a központi bank a világ egyik legnagyobb deviza- és aranykészletét halmozta fel, végzett a rosszul kezelt vagy alultőkésített hitelezőkkel, és 

megszabadult az amerikai állampapírok nagy részétől.

A fegyveres konfliktus előtt az inflációt Oroszország posztszovjet történelmének legalacsonyabb szintjére csökkentette. A drágulás 2022-ben nagyot ugrott a harcok és a büntetőintézkedések miatt, amire Nabiullina a kamatlábak emelésével válaszolt. A pénzromlás így a kezdeti sokk után tavaly fokozatosan egy számjegyűre csökkent.

Segített létrehozni a Swift fizetési rendszer helyi, Mir nevű alternatíváját is. Nabiullina az elmúlt hónapokban felhívta a figyelmet a háború okozta munkaerőhiányra és a rekordméretű védelmi kiadások okozta problémákra, azonban a közgazdász azt is hozzátette, hogy mindezek megoldható gondok. Mindenesetre sokat tett azért, hogy az orosz gazdaság átvészelje a szankciókat.

Oroszország lett a világ legdurvábban szankcionált országa, és még mindig készülnek az újabb csomagok

Az Európai Unió összesen 13 szankciós csomagot fogadott el az elmúlt két évben, és készülőben van az újabb javaslat. A nyugati országok szövetségeseikkel együtt több mint 18 ezer büntetőintézkedést vezettek be 2014 óta. Az állami szintű szankciók mellett számos vállalat is felfüggesztette üzleti tevékenységét Oroszországban, vagy teljesen kivonult az országból.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.