BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gabriel Attal (C), French Prime Minister, and Rachida Dati (D), French Minister of Culture, greet shopkeepers, during the Prime Minister s visit to support the candidacy of Ensemble, party of the presidential majority, in the 11th constituency of Paris, in the context of the second round of the 2024 legislative elections, against the new popular front, on the Raspail market, in Paris, FRANCE, 05 July 2024.
Gabriel Attal (C), premier ministre francais, Rachida Dati (D), ministre de la culture, saluent les commercants, lors de la visite du Premier ministre pour soutenir la candidature d Ensemble, parti de la majorite presidentielle, dans la 11e circonscription de Paris, dans le cadre du second tour des elections legislatives de 2024, face au nouveau front populaire, sur le marche Raspail, a Paris, FRANCE, le 05 juillet 2024. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Francia választás: Lassuló gazdaság és orbitális költségvetési hiány várja Le Pent ha kormányra lép

Magas munkanélküliség, nagy költségvetési hiány és a recessziót éppenhogy elkerülő, lassuló gazdaság várja az új francia kormányt. A francia választásnak fontos politikai tétjei is vannak, ami a gazdaságot illeti: az infláció csökkenése ugyan jó hírnek számít, de bárki is kerüljön hatalomra, biztosan nem lesz egyszerű dolga.

Franciaország Németországgal szemben elkerülte a recessziót, de a tavalyi 0,9 százalékos gazdasági növekedés nem nevezhető acélosnak. Az idei adatokban sincs sok köszönet: az első negyedévben éves szinten 1,1 százalék emelkedést regisztrált a statisztikai hivatal. Bruno Le Maire pénzügyminiszter az év elején jelezte, hogy a kormány idén 1 százalékos bővülést vár. A deficit pedig még nagyobb fejtörést okozhat.

Macron hazárdjátéka visszafelé sült el / Fotó: AFP

Az Európai Unió ugyanis a GDP 3 százalékában határozza meg a költségvetési hiány maximális szintjét, ez Franciaországban tavaly 5,5 százalék volt, míg az államadósság szintje a maximális, GDP-arányos 60 százalék helyett 111 százalékot tett ki. Az ország túlzottdeficit-eljárásra számíthat Brüsszeltől, miközben a Moody’s jelezte, hogy Franciaország a leminősítés szélére került.

Az intézet elemzői szerint, mivel az új kormány nehéz költségvetési helyzetet örököl, a lehetséges politikai instabilitás hitelezési kockázatot jelent. Megjegyezték, hogy Franciaország adósságterhe nőhet, és 2027-re elérheti a GDP 115 százalékát. A Standard & Poor’s május végén leminősítette Franciaországot, 

a hitelminősítő veszélyként nevezte meg a politikai széttagoltságot.

A munkanélküliségi ráta 7,5 százalékot ért el, ami meghaladja az euróövezet átlagát , és mintegy 2,3 millión nem találnak állást. Az EKB az alapkamatot tavaly ősz óta 4,5 százalékon tartja. Az viszont kedvező, hogy az infláció lassult az elmúlt hónapokban, júniusban 2,1 százalékra csökkent éves szinten, miközben az ipari termelés átlagos ütemben nőtt.

Mit ígértek a pártok?

A múlt hét végén rendezett francia választás első fordulójában győzelmet aratott a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN). A voksolás végső kimenetele a visszalépéseken múlik a most vasárnap sorra kerülő második fordulóban. A befektetők attól tartanak, hogy a Nemzeti Tömörülés győzelme megnövelné az expanzív fiskális politika esélyeit, és tovább rontaná a közös valuta kilátásait.

A párt ígéretei között szerepel az energiahordozók, az üzemanyagok és száz alapvető termék forgalmi adójának a csökkentése, továbbá a jövedelmadó eltörlése a 30 év alattiaknak. A szervezet ezenkívül mérsékelné a termelést sújtó sápokat, és visszavonná Macron nyugdíjreformját, amelynek értelmében 64 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár.

Ugyanakkor a piacok az Új Népfronttól (NFP) is tartanak. A baloldali szövetség a második helyen végzett, az NFP végső győzelme valószínűleg növelné a francia cégek bérköltségeit, mivel korábban a minimálbér 14 százalékos emelését és a nyugdíjreform eltörlését ígérték. Bárki is kerüljön kormányra: biztosan nem lesz egyszerű dolga.

Francia választás: váratlan dolgot sodort veszélybe a felindulás – a francia konyhát

A francia gazdaság egyik húzóágazata a vendéglátás, amely erősen támaszkodik a migráns munkaerőre. A francia vendéglátásban dolgozó szakácsok negyede Európai Unión kívüli országból származik a januári adatok szerint, és a 86 ezer párizsi séf fele volt bevándorló 2022-ben. Ennek ellenére a bevándorlás az egyik legmegosztóbb téma Franciaországban.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.