BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
France's President Emmanuel Macron reviews troops that will take part in the July 14th Bastille Day parade in Paris on July 2, 2024. (Photo by Aurelien Morissard / POOL / AFP)

Macron várható veresége vérét veszi Franciaország európai hatalmának

Bár Emmanuel Macront Franciaországban a belpolitikai ellenfelei a globális neoliberális elit tagjaként ábrázolják, az uniós környezetben protekcionistának tartják. Most azonban Macron gyengülése kapóra jöhet a protekcionizmust ellenző államoknak.

Emmanuel Macron centrista pártja biztosan vereséget szenved a választások második fordulójában, a megerősödő radikális jobb- és baloldal miatt nehéz lesz életképes kormányt összehoznia. A francia államfő ezzel nemcsak a saját országában gyengül meg, de jóval kevésbé tudja majd befolyásolni az Európai Unió kereskedelemi politikáját.

France's President Emmanuel Macron reviews troops that will take part in the July 14th Bastille Day parade in Paris on July 2, 2024. (Photo by Aurelien Morissard / POOL / AFP)
Macron elszámította magát? / Fotó: AFP

Bár Macront Franciaországban a hazai ellenfelei a globális neoliberális elit tagjaként ábrázolják, az uniós környezetben protekcionistának tartják. Brüsszelben Macront azzal vádolják, hogy rendszeresen blokkolja a kereskedelmi megállapodásokat, főleg a Dél-amerikai Közös Piaccal (Mercosur) tervezett egyezséget.

Sőt, a Politico emlékeztet rá, hogy Párizs fontos szerepet játszott a kínai elektromos járművekkel kapcsolatos vizsgálat elindításában. Ezzel szemben más tagállamok, például Németország, Svédország és Finnország évek óta csalódottak amiatt, hogy az EU lassan halad a kereskedelmi megállapodások megkötésével, részben Franciaország vonakodása miatt.

Most azonban Macron gyengülése kapóra jöhet a protekcionizmust ellenző államoknak.

A Párizzsal gyakran vitázó Berlin most igyekszik betölteni a légüres teret. Olaf Scholz kancellár nemrég az unió kereskedelempolitikáját bírálta, és felvetette, hogy a jövőben olyan kereskedelmi megállapodásokat szükséges kötni, amelyeket nem kell a nemzeti és a regionális parlamenteknek ratifikálniuk, elég lenne az Európai Tanács és az Európai Parlament jóváhagyása.

Talán mégsem omlik össze a német kormány, megegyeztek a költségvetésről

A német kormánykoalíció három pártja megállapodásra jutott a 2025-ös költségvetésről, miután hetekig tartó, kemény tárgyalások az összeomlás szélére sodorták a kabinetet. Az egyezség borús gazdasági környezetben jött létre.

 

Macron – protekcionizmus csúcsra járatva

A törvényhozásból kieső centrista képviselők helyét a Nemzeti Tömörülés vagy az Új Népfront – a radikális baloldal, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták  alkotta szövetség  – politikusai veszik át. Mindkét politikai oldal hevesen ellenzi a különböző szabadkereskedelmi megállapodásokat, így Macron kénytelen lesz még protekcionistább politikát folytatni, emiatt könnyen lehet, hogy 

a szabadkereskedelem-párti országok még nagyobbat koppannak.

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy Franciaország félprezidenciális köztársaság: a végrehajtó hatalom a kormány és az elnök között oszlik meg, de az utóbbi az erősebb szereplő. A francia elnök a hadsereg főparancsnoka, irányítja a külügyet, kinevezi a miniszterelnököt, vezeti a kormányüléseket, és joga van feloszlatni a nemzetgyűlést, valamint népszavazást kezdeményezhet bármilyen témakörben.

Most azonban az elnöknek muszáj lesz más pártállású kormányfőt kineveznie. Márpedig Franciaország következő kormánya képviseli majd Párizst az EU Tanácsában, a 27 országot tömörítő unió kormányfőinek fórumán. És függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali kabinet alakul, Franciaországnak nem lesz teljesen egységes külpolitikai hangja.

Francia választás: váratlan dolgot sodort veszélybe a felindulás – a francia konyhát

A francia gazdaság egyik húzóágazata a vendéglátás, amely erősen támaszkodik a migráns munkaerőre. A francia vendéglátásban dolgozó szakácsok negyede Európai Unión kívüli országból származik januári adatok szerint, míg a 86 ezer párizsi séf fele volt bevándorló 2022-ben. Ennek ellenére a bevándorlás az egyik legmegosztóbb téma Franciaországban

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.