BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
olajár

Goldman Sachs: az MI lenyomja az olajárakat

A kereslet és a kínálat optimalizálásában is segít a mesterséges intelligencia a Goldman Sachs szerint. Az olajár így a következő 10 évben jelentősen csökkenhet.

A mesterséges intelligencia (MI) a következő évtizedben lenyomhatja a fekete arany árát, miután a jobb logisztika révén csökkentheti a költségeket, és növelheti a nyereségesen kitermelhető erőforrások mennyiségét. Nettó értelemben így csökkenni fog az olajár – idézi a Reuters a Goldman Sachs (GS) befektetési bank kedden publikált elemzését. 

olajár
Az MI hosszú távon fékezi az olajár emelkedését / Fotó: FOTOGRIN

Az MI jótékony hatása leginkább a keresleti oldalra fejti majd ki hatását. Az energiaigény várhatóan emelkedik, viszont az MI segít ezt optimalizálni. A GS szerint aki idejekorán felébred, és minél hamarabb elkezdi alkalmazni az MI-t, az akár 25 százalékos termelékenységnövekedést is elérhet. 

Úgy véljük, hogy a mesterséges intelligencia közép- és hosszú távon valószínűleg enyhén nettó negatív hatással lesz az olajárakra

– írja az elemzés. A költségeken elért megtakarítás körülbelül napi 5 millió hordónak felel meg, a kereslet fellendülése viszont napi 2 millió hordó lehet ilyen időtávon. A GS becslései szerint egy új palakút költségeit mintegy 30 százalékkal lehetne csökkenteni az MI segítségével. Ez a költségcsökkenés jövedelmezőbbé teszi a kitermelést, ami az olajkészleteket 8-20 százalékkal növelheti. 

Zuhanórepülésben az olajár

A keddi kereskedelemben a Brent nyersolaj határidős jegyzése 3,51 dollárral, azaz 4,5 százalékkal hordónként 74,02 dollárra csökkent, ami december óta a legalacsonyabb szint. A West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése 2,97 dollárral, azaz 4,1 százalékkal 70,58 dollárra esett, ami január óta a legalacsonyabb árfolyam. A kereskedők a kereslet visszaesésétől tartanak a világ két legnagyobb gazdaságában, Kínában és az Egyesült Államokban. Ezek a félelmek már meghatározóbbak, mint a megnövekedett geopolitikai kockázatoktól való rettegés, ami magasan tarthatná az árakat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.