BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezrével hozza Románia a Fülöp-szigeteki kamionsofőröket, az időseket is filippínókra bíznák

Az eddigi legnagyobb külföldi toborzási kampányába kezdett Bukarest. Sok szakképzett és tapasztalt dolgozó távozik külföldre a magasabb bérek reményében. Románia nem a román munkaerő megtartására helyezi a hangsúlyt, hanem felgyorsítja az unión kívülről érkező munkaerő áramlását. A Fülöp-szigetekről 3000 kamionsofőrt és 500 szociális gondozót terveznek toborozni.

Akut munkaerőválság van Romániában, amit külföldi vendégmunkásokkal igyekszik megoldani a bukaresti kormány. Többek között 3000 kamionsofőrt csábítanak az országba a Fülöp-szigetekről.

Románia
Több ezer Fülöp-szigeteki kamionsofőrt toborzott Románia / Fotó: AFP

A romániai sofőrök tömegesen hagyják el hazájukat, hogy nyugatabbra fekvő országokban magasabb bérekért ülhessenek a volán mögé. Az Adevarul írta meg, hogy ennek a problémának az orvoslását nem a román kamionsofőrök megtartásában látja a román kormány, hanem a Fülöp-szigeteki vendégmunkásokban. A most toborzott 3000 filippínó kamionsofőr az eddigi információk szerint megfelel az Európai Unió bevándorlási szabályainak.

A romániai a Work from Asia külföldi munkaerő-toborzási ügynökség vezérigazgatója nemrég járt a Fülöp-szigeteken, hogy munkaerőt toborozzon a fuvarozásba. Yosef Gavriel Peisakh azt közölte, hogy Románia legnagyobb, nem uniós munkaerő-toborzási kampányát valósította meg.

Körülbelül 8 éve toborzunk Ázsiából sofőröket, ez a tapasztalat pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy 3000 szakembert szerezzünk a Fülöp-szigetekről. A román fuvarozási szektor jelenleg válságban van, mivel a hazai munkaerő nyugatra megy a magasabb fizetések reményében. Sürgősen szükségünk van olyan munkásokra, akik beülhetnek a volán mögé 

– mondta Yosef Gavriel Peisakh.

A romániai Fuvarozók Országos Szakszervezete azt közölte, hogy az országban a közúti fuvarozási ágazat 2023-ban már majdnem elérte a 19 milliárd eurós forgalmat és folyamatosan növekszik. Peisakh azt közölte, hogy a Fülöp-szigeteki sofőrök kiváló megoldást jelentenek Románia számára, mivel jelentős külföldi munkatapasztalattal rendelkeznek. Hozzátette, hogy a toborzási folyamatuk nagyon szigorú, így garantálni tudják a romániai cégeknek, hogy csak megbízható és motivált sofőröket közvetítsenek ki számukra.

A romániai időseket is a Fülöp-szigetekiekre bíznák

A kamionsofőrök mellett az idősgondozást, valamint a speciális ellátási igényűek gondozására is a Fülöp-szigetekről toboroznának szociális munkásokat.

14 éves tapasztalatommal magabiztosan állíthatom, hogy a szociális ágazatban az összes EU-n kívüli munkavállaló közül a Fülöp-szigetekiek a legmegbízhatóbbak és a legképzettebbek. Komolyan veszik a munkát és nagyon szorgalmasak. Prémium munkaerőnek számítanak 

– mondta Yosef Gavriel Peisakh.

Lerántjuk a leplet: ennyi Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon – jóval több, mint amit a KSH állít

Kétszer, illetve háromszor több vietnámi és Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adataiban mért. Az ok nem más, hogy van a KSH-nál sokkal pontosabb becslést végző szervezet. Az adatok ezzel együtt kétségtelenül félreértésekre is okot adnak, főleg ha egyes lapok nem tudják értelmezni a különbséget a kvóta és az összes kiadott engedély között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.