BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengébben kezdtek a tőzsdék Európában

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX enyhe, 8,15 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 20 539,85 ponton nyitott ma, és a nyugat-európai részvénypiacok is gyengébben kezdtek. Elsősorban a bankok jegyzése romlott a további veszteségeik miatti aggodalomra és azután, hogy a Fed a várakozásoknak megfelelően nem módosított az irányadó kamatokon.

A pesti parketten a Mol szenvedte el a legkisebb esést, 0,04 százalékosat, az OTP 0,18, az MTelekom 0,41 és a Richter 1,48 százalékkal gyengült.
 
A bankok jegyzésének csökkenését főként az váltotta ki, hogy a Goldman Sachs semlegesre módosította az értékforgalmi társaságok megítélését, és a Citigroupot az eladásra ajánlott listára tette fel, ami további leírásokat valószínűsít. A becslések szerint a Citigroup további 8,9 milliárd dollárnyi hitel leírására kényszerül majd.

Az UBS 1,8, a HSBC 1,3 százalékkal és a Credit Suisse 1,2 százalékkal esett. A vesztesek listáját a belga-holland Fortis pénzügyi szolgáltató vezeti, amely fizetőképessége megőrzése érdekében 8 milliárd eurós - új részvények kibocsátására, eszközök értékesítésére kiterjedő - tervet jelentett be.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója a nyitás után fél órával 0,8 százalékos csökkenéssel 1217,32 pontra esett, elvesztve előző napi 1,1 százalékos nyeresége java részét.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 3 pontos veszteséggel kezdett, és fél óra múlva 25 pontos (0,4 százalékos) csökkenésben volt.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 81 pontos eséssel indult, és fél óra múlva 46 pontos (0,7 százalék) veszteségnél járt.

Párizsban a CAC-40 több mint 20 pontos emelkedéssel nyitott, de fél óra múlva 36 pontos (0,8 százalék) veszteségben volt.

Csütörtökön az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,5631 dollár volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, 0,0036 dollárral gyengébb, mint szerdán későn. Egy órával korábban az eurót 1,5679 dolláron jegyezték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.