BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pénzügyi rendszer összeomolhat, ha a mentőakciók egyidejűleg történnek

Védelmébe vette az Európai Központi Bank egyik vezetője azt, hogy közpénzeket vetnek be a nyugati kormányok a pénzügyi válság által érintett bankok megmentésére.

Az ilyen mentőakciók "kevesebbe kerülnek, mintha hagynák a bankokat összeomlani"- közölte Marko Kranjec, az EKB kormányzótanácsának tagja. Kranjec egy rigai pénzügyi konferencián fejtette ki hétfőn, hogy a pénzügyi szektort lépésenként, szervezett módon kell mentesíteni a mérlegeket terhelő kockázatoktól.

"Amennyiben a mentőakciók egyidejűleg történnek, a pénzügyi rendszer összeomolhat " - vélekedett Kranjec, aki egyben a szlovén jegybanknak is az elnöke.

Kranjec megjegyzése követi a belga, a holland, és a luxembourgi kormánynak a megállapodását arról, hogy 11,2 milliárd eurót mozgósítanak a Fortis pénzügyi csoport megmentésére. Nagy-Britanniában a kormány a Bradford & Bingley jelzálogpiaci hitelező érdekében vet be állami pénzeket.

A német állami is szerepet vállalt egy több milliárd eurós mentőakció keretében a Hypo Real Estate megmentésében. Krajnec szerint a pénzügyi válság folytatódni fog még bizonyos ideig, de, hogy mennyi ideig, annak jóslásába nem bocsátkozott. Hangsúlyozta viszont, hogy piaci és szabályozási eszközöket egyaránt be kell vetni a válság enyhítésére

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.