BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizahitelesek: hogyan tovább? Aggódva figyel a GVH!

Magyarázatot vár és kérdéseket tett fel a bankoknak a devizahitelek korlátozásával kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatal - tudta meg az InfoRádió.

A Gazdasági Versenyhivatal aggódva figyeli, hogy egyre több kereskedelmi bank hagy fel a devizahitelezéssel. Mint azt szóvivőjük, Mihálovits András elmondta, a hivatal választ vár arra, hogyan kezelik a pénzintézetek azokat, akik a jelenleg futó reklámok alapján a pénzügyi válság ellenére mégis úgy döntenek, hogy devizában akarnak eladósodni.

Szintén nem tisztázott, mi lesz azokkal a már jelenleg is devizahiteleket törlesztő ügyfelekkel, akik meghallják a bankok döntésének magyarázatát, amely szerint kockázatosak a devizahitelek.



Az sem világos, hogy a kockázattól megrémült hitelezők hogyan cserélhetik a devizahitelt más típusúra.

A GVH szóvivője rámutatott: a bankokban biztosítani kell mindazokat a termékeket, amelyeket hirdetnek, ellenkező esetben megtévesztik a fogyasztókat.

Az InfoRádió által megkérdezett hiteltanácsadó szerint itt az ideje, hogy mindenki átnézze, és ha kell, akkor átütemezze vagy kiváltsa a hiteleit.

Rozgonyi György elmondta: az ügyfelek kiválthatják vagy akár át is ütemezhetik hiteleiket. Mint mondta, a törlesztő részlet akár 20 százalékkal is csökkenthető, ha például egy 20 évre felvett hitel futamidejét a maximális 30-35-re ütemezzük át. Igaz, ilyenkor ki kell fizetni egy szerződésmódosítási díjat, amely 25-40 ezer forint lehet, valamint a közjegyző díját is.

Az ügyfélnek, átmeneti nehézségek esetén lehetősége van arra is, hogy türelmi időt kérjen a törlesztésre.

Az ügyfeleknek lehetőségük van arra, hogy az egyik bankban felvett hitelüket átvigyék egy másikba, azaz kiváltsák egy másik, kedvezőbb hitellel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.