BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődközeli helyzetbe juthat több nagybank

Súlyos gondok körvonalazódnak a kelet-közép-európai bankrendszerben, a régióban várt erős recesszió nagybankokat is csődközeli helyzetbe vihet.

A pénzügyi válság eddigi szakaszaival ellentétben most a fő problémát nem a strukturált pénzügyi befektetések jelentik, hanem a lakossági és vállalati devizahitelezés refinanszírozása, amelyet az utóbbi hónapokban tapasztalt árfolyamzuhanás tesz akadozóvá. Vagyis pont azokon a hitelintézeteken csattanhat az ostor, amelyek – lakosság-központúságuknak köszönhetően – az elmúlt egy évben a leginkább megnyugtató helyzetben érezhették magukat. 

Főleg osztrák és olasz csoportok veszélyeztetettek a nagymértékű régiós jelenlétük miatt, előbbiek összesen 224 milliárd eurónyi kihelyezéssel rendelkeznek – hívják fel a figyelmet közgazdászok. Az Erste papírjai mélyrepülésbe váltottak, egy lehetséges felvásárlás valószínűségét mérlegeli a piac. A legnagyobb osztrák bank piaci kapitalizációja mostanra alig 3,6 milliárd euróra olvadt, míg a nyáron még 15 milliárd volt.

Már banki vezetők is a külső segítséget sürgetik, a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek, valamint az EU-nak sürgősen tervet kellene kidolgoznia a régió likviditási problémájára, ugyanis a jelen lévő hitelintézetek nem képesek forrást szerezni a kiszáradt tőkepiacon, és az anyabankok is egyre drágítják vagy egyenesen befagyasztják a finanszírozási csatornákat. Súlyos, határon átívelő sokkhatás érheti Svédországot masszív balti kitettsége miatt, de Görögországot is, amelynek a Balkánon erős a pénzügyi jelenléte.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.