BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A 21. század gazdasága nem tud fennmaradni 20. századi szabályozásokkal"

Barack Obama amerikai elnök a Wall Street szabályozásainak átfogó felülvizsgálatát sürgeti. Szerinte nagy változásokra van szükség, hogy elkerülhető legyen egy újabb pénzügyi összeomlás. "A 21. század gazdasága nem tud fennmaradni 20. századi szabályozásokkal" - mondta.

"Ha ismét megragadjuk a piacok láthatatlan kezét, és erkölcsi elvek alapján vezetjük, akkor paicaink újra magukhoz térnek, gazdaságunk ismét kirobban, és Amerika az új évszázadban ismét a világ vezetője lesz, akárcsak az elmúlt száz évben" - idézi az elnököt a Reuters. Obama minderről egy, a Fehér Házban tartott kétpárti tanácskozás után beszélt.

Az amerikai elnök a G20-ak csoportjával áprilisban találkozik Londonban, hogy megvitassák, hogyan lehetne a nemzetközi pénzügyi rendszert fejleszteni. Számos szakértő egy újraszabályozástól várja a bizalom visszatérését a piacokra - mások szerint azonban éppen egy ilyen lépés sodorná tovább a világot a válságban. Az amerikai kormányzat célja, hogy saját javaslataival áprilisra, a G20-találkozóra elkészüljön.

Obama már jóval a szeptemberi Lehman-összeomlás előtt sürgette a pénzpiacok újraszabályozását; erről beszélt már 2007 szeptemberében is a NASDAQ-nál tett látogatásán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.