BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogy teljesítettek a befektetési alapok? BAMOSZ-elemzés

A befektetési alapok összesített vagyona 2009. első hónapjában stabilizálódott, sőt kis mértékben nőtt, ami az elmúlt év végi tőkekivonási tendenciát követően nyugodtabb piaci magatartásra utal. A továbbra is negatív külső hangulat ellenére 7 százalékkal nőtt a részvényalapok vagyona – összegez a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,2 százalékkal nőtt januárban, és a hónap végén 2.532 milliárd forintot tett ki. A hónapban 3 új alap indult, 3 pedig megszűnt, egy alapkezelő által kezelt két alap pedig kikerült a BAMOSZ-ból, így január végén a BAMOSZ tagjai 410 alapot kezeltek. Az alapokból összesen 9,5 milliárd forint tőke távozott, a piaci teljesítmények viszont közel 20 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.
 
„Az elmúlt hónapban enyhült a verseny a piacon, a banki kamatok elszívó hatása mérséklődött, az egymáshoz hasonló megtakarítási formákon elérhető hozamok közelítettek egymáshoz, ami kedvezően hatott a befektetési alapok vagyonára is.”- hangsúlyozta Szalai Sándor, a BAMOSZ elnöke.
 
Az alapok összvagyonának 57 százalék-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma nem változott, a 181 alap vagyona 2,4 százalékkal nőtt januárban, a 15 milliárd forint új tőke mellett a vagyont növelte a piaci teljesítmények 18 milliárd forint feletti értéke is.
A zártkörű értékpapíralapok száma egy új garantált alappal nőtt, a 30 alap vagyona a hónapban 8,9 százalékkal nőtt, csak a zártkörű garantált és származtatott alapok vagyona csökkent, míg leggyorsabban a zártkörű kötvényalap vagyona nőtt.

A nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alapok 12 milliárd forint friss tőkét vonzottak a hónap során, míg a hozamok további 15 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 74 százalékát jelentő likviditási alapok vagyona 4,2 százalékkal nőtt januárban, és 17 milliárd forint új tőke mellett a hozamok is több mint 10 milliárd forintot tettek ki.

A következő oldalon: ingatlan-  és kötvényalapok

Az ingatlanalapok száma egy alapkezelő BAMOSZ-tagságának megszűntével és egy zártkörű alap végelszámolásának lezárultával a hónap során kettővel csökkent. A 24 alap vagyona 9,6 százalékkal csökkent, összvagyonuk a hónap végén 346 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 14 százaléka. Az alapokból közel 26 milliárd forint tőkét vontak ki, az alapok vagyonát továbbá a megszűnt/BAMOSZ-körön kívülre került alapok több mint 4,2 milliárd forintos vagyona és 6,8 milliárd forint veszteség is csökkentette.
 
A 24 kötvényalap összvagyona 4,3 százalékkal csökkent, és a hónap végén 152 milliárd forintot tett ki. A hónap során közel 5 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, és az alapok összességében 1,8 milliárd forint veszteséget is elszenvedtek. A kötvényalapok vagyonának 48 százalékát jelentő rövid kötvényalapok vagyona 3,8 százalékkal csökkent, közel 3 milliárd forint tőkekivonás és mintegy 80 millió forint hozam egyenlegeként. A hosszú kötvényalapok vagyona 4,7 százalékkal csökkent, ami közel 2 milliárd forint tőkekivonás és 1,9 milliárd forint veszteség hatása. A hónap során csak a hazai alapokból történt tőkekivonás, ezek vagyona csökkent, míg leggyorsabban az egyéb nemzetközi hosszú kötvény alapok vagyona nőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.