BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Po’sonyvári késértő lélek

Az Országház Antikvárium pénteki és szombati aukciója nyitja meg a tavaszi könyvárverési szezont, összesen közel 1000 tételes kínálattal. Ugyanakkor az elkövetkező hónapok menetrendje is körvonalazódik már. A jelek szerint a rossz gazdasági kilátások egyelőre nem befolyásolják az aukciós terveket: számos neves antikvárium már kitűzte az áprilisi, májusi árverési időpontokat.

A sorban első Országház pénteken kínálja a nagyobb, 612 tételből álló „csomagját”, túlnyomórészt igen barátságos indulóárakkal. Ilyen, egyáltalán nem drága, de mindenképpen kortörténeti érdekességnek számító darab például a Norddeutscher Lloyd földközi-tengeri utazásokat kínáló, 1937-es színes katalógusa (11.), vagy a „marosvásárhelyi Casino” alapszabályait tartalmazó, 1893-as füzet, 1500-1500 forintos kikiáltási árral. Valamivel magasabbról, 10 ezer forintról lehet majd licitálni ugyanakkor Boccaccio Dekameronjának háromkötetes, aranyozott borítóval ellátott magyar nyelvű kiadására (44. tétel), amely egy 1757-es, rézmetszetekkel díszített, Londonban napvilágot látott darab nyomán készült. Kazinczy Ferenc szépliteratúrájának 1816-os kiadású nyolcadik kötete (39. tétel) pedig már igazi magyar könyvrégiségnek számít, amelyért 15 ezer forintról indul a licit. Valamivel újabb, 1910-es kiadású Morus Tamás Utópiája (440. tétel), amely a hozzá fűzött magyarázó szövegekkel filozófiai könyvkiadásunk érdekes emléke.

A szombati aukció egyik irodalomtörténi érdekessége az az 1847-ben megjelent, 40 ezer forintos kikiáltású kötet, amely a Kisfaludy Társaság által „koszorúzott és kitüntetett” költői pályaműveket tartalmazza, többek között Arany János Toldiját (12. tétel). Szintén irodalomtörténeti ritkaság az „alighanem deli” Farkasvölgyi Imre 15. századi története, aki a Po’sonyvári késértő lélekkel küzdve menti meg a szép Isabellát (144. tétel). Az 1807-ben Pesten és Pozsonyban kiadott, rézmetszettel díszített kötet 45 ezer forintról indul. A régi kísértethistóriák kedvelőinek kínál még egy érdekes, az előzőnél is régebbi darabot a szombati aukció. Christian Heinrich Spiess Törpe Péter című „Kísírteti történetét a’ tizen-harmadik százból” (283. tétel) magyar nyelven 1796-ban, Pozsonyban és Kassán adták ki, és most az Országháznál 45 ezer forinttól lehet rá licitálni. Akit pedig inkább a korabeli Magyarország valós gondjai érdeklik, az 30 ezer forinttól versenybe szállhat Széchenyi István Hitele 1830-as pesti kiadásának egy papírborítós, felvágatlan példányáért (299. tétel).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.