BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ágens: fotóárverés a világhálón

Március 26–29. között rendezi második online aukcióját az Ágens Fotóművészeti Galéria. A kínálatban 219 tétel – 92 régi és 127 kortárs alkotás – szerepel olyan neves fotósoktól, mint például Kerny István, Dulovits Jenő, Ergy Landau, Ackermann Ada, illetve Korniss Péter, Lugosi Lugo László, Szilágyi Lenke, Fejér Zoltán. Licitálni a cég portálján, előzetes regisztráció után lehet, egészen az aukció negyedik napján délután három óráig. A vételre kínált fotókat természetesen nemcsak interneten, hanem a valóságban is szemügyre vehetik az érdeklődők: a kiállítás csütörtökön nyílik, és az aukció végéig lesz látogatható a Fő utcai galériában.

A tavaly márciusban tartott első online fotóárverésen a tételek mintegy 40 százaléka talált gazdára, összesen közel 2,4 millió forintért – összegezte a VG-nek Patrus Sándor, az Ágens ügyvezetője. A reklámstúdióként 1989 óta működő cég 2006 óta foglalkozik fotókereskedelemmel. Eddig egy internetes és négy „valódi” árverést szerveztek, amit évente négy-öt kiállítás és egy-egy a FIAP (Federation Internationale d’Art Photographique) kritériumainak megfelelő nemzetközi fotópályázat egészít ki. A kiállítások anyaga – a nonprofit életműtárlatokat leszámítva – eladó, és a pályázatokon részt vett alkotások egy részét is értékesíti a galéria.

Az Ágens eddigi aukcióin szerepelt fotók zöme százezer forint alatti árakat ért el, míg a klasszikusok (például André Kertész vagy Moholy-Nagy László) vintage-nyomatai általában 300–400 ezer forint között keltek el. Érdemes bekapcsolódni a licitálásba, hiszen ezek az árak kedvezőbbek a nagyobb aukciósházaknál – a Kieselbach Galériánál vagy pláne a nyugat-európai és tengerentúli árveréseken – jellemzőknél. A Kieselbach fotóaukcióin a huszadik század első felében működött magyar származású nemzetközi sztárfotósok közül például Martin Munkácsi képeit 420–600 ezer, André Kertész fotóit pedig 900 ezer–1,2 millió forint közötti árakon ütötték le.

Patrus Sándor szerint a klaszszikus fotók vásárlóit részben befektetési szempontok vezérlik, a kortárs képeket azonban jellemzően azok vásárolják, akik színvonalas, művészi dekorációt keresnek otthonuk vagy irodájuk számára, de drága festményeket nem engedhetnek meg maguknak. A vevők egy része külföldi (amerikai, nyugat-európai vagy akár cseh, szlovák), de az utóbbi években idehaza is egyértelműen felértékelődni látszik ez a terület. A kilencvenes évek óta működő Vintage Galéria és az Ágens mellett ma már több kortárs művészeti galéria is rendez fotókiállításokat, a nagyközönség szemében pedig a Robert Capa-anyag megvásárlása (VG, február 23., 15. oldal) és közelgő kiállítása is emelheti a fotóművészet presztízsét.

Ajánlólista

Árverés helyett online ajánlólistán kínálja aktuális fotóanyagát a Kieselbach Galéria.

Az egészen május 31-ig érvényes katalógusban száz tétel szerepel, tizenkilencedik századi portréktól huszadik századi klasszikusokon át kortárs alkotásokig.

Az egészen május 31-ig érvényes katalógusban száz tétel szerepel, tizenkilencedik századi portréktól huszadik századi klasszikusokon át kortárs alkotásokig.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.