BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alagtól Dél-Franciaországig

Óvatosan összeállított, a bizonytalan helyzetben a vevői érdeklődést puhatoló anyaggal rukkol elő 23. művészeti aukcióján a Belvedere Szalon. A szombat délután kalapács alá kerülő anyag 178 tételt tartalmaz, amelyek egyike sem indul 4,8 millió forintnál magasabb kikiáltási árról. A legmagasabbra taksált tételek egyike Czigány Dezső késői, 1934 körül festett Dél-francia tájképe (166.), a másik pedig Gulácsy Lajos Itáliai táj házakkal című, 1910 körül készült, kisméretű kartonja (124.). Gulácsy egy másik, a Comói-tó tó partját ábrázoló fatáblája (64. tétel) szerencsés esetben már ennek a negyedéért, a jutalékot leszámítva 1,2 millió forintért megszerezhető.

A néhány millió forintos árkategóriában több más 19–20. századi klasszikusunktól is találunk műveket. Így például Rippl-Rónai József Vasárnapi ebéd című pasztellje (48.) 1,6, Szőnyi István Kötő nő című korai olajképe (108.) 3,2, Derkovits Gyulának a Hármashatár-hegyet ábrázoló 1922-es vászna (103.) 2,2, Scheiber Hugó kettős portréja (109.) 1,8 millió forintról indul, míg Ferenczy Károlynak az alagi ügetőpályáról készült, Ferenczy Valér és Genthon István oeuvre-katalógusaiban szereplő pasztelljéért (81.) 2,8 milliótól lehet versenybe szállni. A Markó család tagjai közül az idősebb Markó Károlytól egy akvarell (91. tétel, 180 ezer) és két ceruzarajz (15. és 90. tétel, 320, illetve 120 ezer), ifjabb Markó Károlytól pedig két olajfestmény (129. és 130. tétel, 2,2, illetve 1,8 millió forint) szerepel a kínálatban.

A kortárs művek sorában megtaláljuk egyebek mellett Hencze Tamás, Schéner Mihály, Aknay János, Bak Imre alkotásait. A Belvedere-nél gyakran szereplő Moholy-Nagy-fotók közül most a „Gyros” mozgásban címet viselő kinetikus szoborról készült 1936-os felvétel egy 2005-ös levilágítása kerül kalapács alá (53. tétel, 140 ezer forint).

A Belvedere Szalonnál az elmúlt hónapokban nem tapasztalták a kereslet csökkenését, ám ebben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy a téli vásár keretében féláron kínáltak számos ezüstöt és más műtárgyat. A mostani festményaukció után egyébként április végén egy hasonló profilú kamaraárveréssel jelentkezik a Belvedere Szalon, majd május végén a 24. művészeti aukció kerül sorra. Ez a formálódó tervek szerint háromnapos lesz: a festmények előtt vagy után egy-egy ékszer-, illetve ezüstárverés gazdagítja a programot. Forró Tamás elmondása szerint az ékszerárverés szinte teljes anyagát egyetlen magángyűjtemény adja majd, és az ezüstaukció tételeinek körülbelül fele is egyazon kollekcióból származik.

Május második fele tehát az idén is nagyon zsúfoltnak ígérkezik a hazai aukciós piacon. A Belvedere-hez hasonlóan a BÁV is háromnapos, a Polgár Galéria kétnapos vegyes profilú árveréssel jelentkezik, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a két piacvezető cég tavaszi festményárverései is ekkor várhatók (az időpontot egyelőre sem a Kieselbach, sem a Virág Judit Galéria nem közölte). A meghatározó cégek közül a Nagyházi (április második, illetve május első fele) és az Abigail (május 10.) igyekszik az időpontokkal a többiek elé vágni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.