BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előremenekül a válságból a TEFAF

Az idén sem találkozunk magyar vagy más kelet-közép-európai kiállítóval a műkereskedők „csúcstalálkozójaként” emlegetett maastrichti TEFAF vásáron, amelynek aktuális kiadása március 13–22. között várja a látogatókat a holland város kiállítási és kongresszusi központjában (MECC). A részt vevő galériák száma azonban minden korábbinál nagyobb (239), s újdonságként külön szekciót kapott a huszadik és huszonegyedik századi dizájn.

A minden eddiginél fényűzőbb vásár szervezése természetesen még az ősszel kitört világgazdasági válság előtt elkezdődött, de a szervezők és a kiállítók a célegyenesben sem módosították érdemben a terveiket, ezzel jelezve: a kedvezőtlen helyzet nem óvatosságra, hanem inkább előremenekülésre ösztönzi őket. Számításuk beválhat, hiszen az elmúlt hónapok aukcióin azt láttuk, hogy az elsőrangú, klasszikus műalkotások vonzerejét nem csökkentette a gazdasági krízis – a bizonytalanná vált kortárs művészet pedig nem meghatározó része a TEFAF kínálatának. A standokra kerülő festményeket, grafikákat, műtárgyakat egyébként 24 bizottságban összesen majdnem kétszáz szakértő zsűrizte, ez a minőség és az eredetiség mellett arra is garanciát jelent, hogy nem kell gyanús múltú alkotások felbukkanásától tartaniuk a vevőknek.

A régi festmények között egyebek mellett a velencei Giandomenico Tiepolo és a brüsszeli Michael Sweerts, az impresszionista-modern mezőnyben Camille Pissarro és Alberto Giacometti, a fotószekcióban Man Ray és a talbotípiának a nevét kölcsönző William Henry Fox Talbot műveivel találkozhatunk. Nyolcszáz éves kambodzsai Buddha-szobor, késő középkori flamand kódex, német reneszánsz asztali óra vagy kiemelkedő értékű briliáns fülbevaló egyaránt szerepel a kínálatban. A dizájnszekcióban kiállító nyolc bécsi, berlini, párizsi, londoni és New York-i galériánál a huszadik század elejének szecessziós remekei, az art deco és a skandináv dizájn klasszikusai mellett a kortárs posztmodern irányzatok színvonalas termékei is szerepelnek.

Az idei TEFAF alkalmából kiadott műkincspiaci elemzés szerzője, Clare McAndrew szerint egyelőre nem lehet megjósolni, összességében milyen hatással lesz a piacra a gazdasági világválság. Jóllehet a pénzügyi viharok sem a hagyományos gyűjtők, sem az utóbbi években egyre nagyobb szerepet játszó vagyonos presztízsvásárlók anyagi helyzetét nem hagyták érintetlenül, az alternatív befektetési lehetőségnek számító műtárgyak sokak szemében most értékelődnek fel igazán. A kortárs művészet piacán megfigyelhető áresés tartós negatív tendenciává válhat, de az is lehet, hogy csak a fenntarthatatlan szélsőségek egyszeri korrekciójának vagyunk tanúi – fogalmaz az elemzés. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.