BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felülteljesítette a régiót a magyar piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 284,92 pontos, 2,55 százalékos csökkenéssel, 10.893,38 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 16,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Negatív nemzetközi hangulatban a Molnak köszönhetően felülteljesítő volt a magyar piac a régiós börzékhez képest - mondtákrészvénypiaci szakértők.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír elemzője hozzátette: a helyzetet súlyosbította, hogy a kereskedés vége felé a Standard and Poor,s hitelminősítő intézet "BBB mínuszra" csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát "BBB"-ről. A hír publikálását követően az OTP 10 százalékot meghaladó mértékben gyengült, ezért a kereskedés zárása előtt nem sokkal néhány percre fel is függesztették a részvények kereskedését.

Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője elmondta, hogy a leminősítést követően estek a részvényárak, gyengült a forint árfolyama, emelkedtek az állampapír hozamok. Ezek ellenére a magyar részvénypiac felülteljesítő volt a régiós piacokhoz képest, ami elsősorban a Molnak volt köszönhető - tette hozzá Varjú Péter. A Mol árfolyama csaknem 15 százalékkal 11.430 forintra nőtt hétfőn délelőtt, miután a reggeli felfüggesztés után 10 órakor újraindították a papír kereskedését. A kereskedési nap további részére a tőzsde a Mol papírokra vonatkozóan az ajánlati árkorlátozást 30 százalékra szélesítette a szokásos 15 százalékról. A Mol papírok kereskedését hétfőn még a tőzsdenyitás előtt azért függesztették fel, mert az OMV reggel jelentette be, hogy eladta a Mol-ban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegas-nak. A bejelentett ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró, ami 19.212 forintos részvényenkénti árnak felel meg, míg a Mol pénteki záróára 9.940 forint volt.

Balásy Zsolt szerint az a kérdés, hogy a piac mit képzel bele a történetbe. Varjú Péter szerint azonban nem valószínű, hogy ez egy hosszú távú befektetés kezdete lenne. A szakértők szerint, ha nem változik semmi a tengerentúli piacokon, további esés várható a BÉT-en. A Mol 180 forinttal, 1,81 százalékkal 10.120 forintra erősödött, 7,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 233 forinttal, 11,19 százalékkal 1.850 forintra csökkent, forgalmuk 7,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,52 százalékkal 520 forintra esett, forgalma 944,2 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 645 forinttal, 2,46 százalékkal 25.555 forintra gyengült, a részvények forgalma 660,5 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 69,1 millió forintos forgalom mellett 130 forinttal, 1,09 százalékkal 11.790 forintra csökkent. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.313,68 ponton zárt hétfőn, ez 18,52 pontos, 1,39 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.