BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú távra terveznek

A karácsonyi szezonban minden versenytársánál később rendezett árverést, az idei évet pedig az elsők között indítja a tavaly alakult Ferenczi és Társai Aukciósház. Március 17-én 274 tételnyi bútor, illetve lakberendezési és dísztárgy kerül kalapács alá a cég Falk Miksa utcai főhadiszállásán.

A kínálatban a decemberihez hasonlóan most is a 19. század végétől a 20. század második feléig bezárólag szerepelnek tételek, a kikiáltási árak pedig ötezertől 1,9 millió forintig terjednek. Előbbi összeg egy 1960 körül készült, art deco stílusú orosz asztali órát takar (111. tétel), a legtöbbre taksált tétel pedig egy valószínűleg Kozma Lajos tervei alapján készült dolgozószoba-berendezést (186.). A diógyökér furnérozású, konstruktivista intarziával díszített íróasztalt, könyvszekrényt és kisasztalt restaurált állapotban kínálja az aukciósház. A szakszerű felújítás természetesen sok vásárló szemében növeli egy bútor vonzerejét, hiszen a megszerzett tárgy azonnal használatba vehető. A beadók jelentős hányadát kitevő kereskedők ezért általában felújítva állítják ki árujukat. Sokszor azonban éppen a bútor eredeti állapota, a későbbi beavatkozás hiánya jelent értéknövelő tényezőt. Így például a 19. tételszámmal induló, Josef Hoffmann által tervezett, 1910-es évekbeli karszékpár eredeti állapotban, helyenként sérült bőrkárpitozással várja a liciteket (induló ár: 280 ezer forint).

A decemberi árverésen zömmel a kisebb bútorok, lakberendezési tárgyak – főleg a lámpák – iránt volt nagy az érdeklődés, ugyanakkor a korszakok, stílusok (szecesszió, art deco, Bauhaus stb.) alapján nem lehetett egyértelmű trendet felvázolni. A tételek körülbelül hatvan százalékát ütötték le december 17-én, de az aukció utáni hetekben a visszamaradt darabok közül is jó néhányat sikerült eladni – összegezte Nádudvari Noémi, az aukciósház kiállításainak kurátora. A mostani árverés katalógusa annyiban hasznosítja a kezdeti tapasztalatokat, hogy nem szerepelnek benne a magyar vásárlókat a jelek szerint nem eligazító, hanem inkább megzavaró becsértékek, viszont most már – Magyarországon úttörő módon – angolul is olvasható a tételek részletes leírása.

Az aukciósház külföldi kereskedőkhöz, gyűjtőkhöz is igyekszik eljuttatni a katalógust, hogy megmutassa: Budapest mostantól nem elhanyagolható helyszín a huszadik századi dizájn kereskedelmében. A Ferenczi és Társai kínálatának jó néhány darabja érdekes lehet a külföldi vásárlók számára, hiszen az itthoni árak egyelőre csupán a töredékét teszik ki a Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban jellemzőknek. Ferenczi István, az aukciósház társtulajdonosa a Világgazdaságnak elmondta: Magyarországon, Erdélyben vagy akár – a szovjet hadsereg rekvirálásainak „köszönhetően” – Ukrajnában is kiváló, a nyugati piacon ritkaságnak számító 20. század eleji bútorokra lehet bukkanni.

Az anyag egészének külföldre vitele már csak a szállítási és egyéb költségek miatt sem alternatívája a budapesti aukcionálásnak, de már a decemberi árverésen felbukkant néhány Magyarországon élő vagy éppen itt turistáskodó amerikai és nyugat-európai vevő. Ferenczi szerint a nyugati érdeklődés is hozzájárulhat ahhoz, hogy a most kibontakozó hazai dizájnpiacon a vásárlók biztos befektetésnek tekinthetik a megszerzett tárgyakat, szemben például a zömmel hazai gyűjtőkörű magyar festményekkel.

A tárgykultúra ma még nagyon alacsony szinten mozog nálunk, még a vizuális kultúrával foglalkozó szakemberek közül is kevesebben ismerik mondjuk Kozma Lajos nevét, mint a Lajtától nyugatra – mondja a vezető, aki tizenkét éves bútorkereskedői tapasztalatokkal a háta mögött vágott bele tavaly az aukciósház megalapításába. Üzlettársaihoz – akik között kiadóigazgató és marketingszakember egyaránt akad – hasonlóan hoszszú távú, az üzlet mellett a hazai tárgykultúra fejlesztését is szolgáló befektetésnek szánja az árverezőházat. Évente négy saját aukciójuk mellett kortárs művészeti kiállításokat, más galériák árveréseit (ősszel például itt rendezi meg aukcióját az Erdész & Makláry) és kulturális programokat is terveznek a többszintű, összesen bő ezer négyzetméteres házban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.