BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indulnak a festményaukciók

A szokásosnál jóval több klasszikus modern képet tartalmaz az Abigail Galéria vasárnap este sorra kerülő évindító festményárverésének anyaga, de a kortárs mezőny összetétele is eltér a cég eddigi aukcióin megszokottól. A magyarázat egyszerű: saját anyaga helyett most zömmel a Home Galéria által beadott képeket visz kalapács alá az Abigail vezetője, Hajdú Katalin.

Az árverés sztárjának címéért Aba-Novák Vilmos és Molnár-C. Pál egy-egy 1930 körül készült festménye (39., illetve 117. tétel) versenghet, 22 millió forintos kikiáltási árról. Mindkét mű az adott festő egyik kedvenc témájának megfogalmazása: Aba-Novák festményén cirkuszi jelenetet, Molnár-C. Pálén pedig az Angyali üdvözletet látjuk. Utóbbi alkotás igazi művészettörténeti és gyűjtői csemegének számít, hiszen 1930-as római és velencei kiállításával – a művész hagyatékát gondozó Csillag Péter megfogalmazása szerint – „szinte berobbant Európa művészeti életébe”, majd 2002-es újrafelfedezéséig évtizedeken át egy budai magángyűjteményben rejtőzködött. Márffy Ödön 1934 körül készült, Móricz Zsigmondnak szignált Csinszka-portréjára (184. tétel, 14 millió), Perlrott-Csaba Vilmos expresszív színvilágú Sárgaruhás nőjére (38. tétel, 2,8 millió), Rippl-Rónai József, Jándi Dávid, Ferenczy Károly és Kádár Béla festményeire is licitálhatunk a Művészetek Palotájában, de a 19. század végének néhány jelentős mesterétől (Mészöly Géza, Deák-Ébner Lajos) is találunk képeket a 219 tételes anyagban.

Az 1945 utáni tételek között az Abigail „prófétáinak” (Nem’s Judit, Nemcsics Antal, Joseph Kadar és Ervin Neuhaus) alkotásai is előfordulnak, de többségben vannak a cég eddigi árverésein ritkán vagy soha nem látott alkotók. Egyebek mellett Méhes Lóránt, Bada Dada Tibor, ef. Zámbó István, Wahorn András, Csernus Tibor, Barabás Márton, Bukta Imre munkáit láthatjuk a kiállításon. Újdonságot jelent egy sor fotó is (Joseph Beuystól, Székely Aladártól, Rodolf Hervétől és másoktól), amelyek egy része művészeket (Victor Vasarely, Ady Endre, Barcsay Jenő) ábrázol. A festmények és grafikák között is számos kvalitásos művész- és íróportrét találunk. Konkoly Gyula Márai Sándort ábrázoló gouache-rajzai (88–89. tétel, 480 ezer), Gaál József Arc-sorozatának darabjai (145–146. tétel, 200 ezer), az önarcképek között Bernáth Aurél 1946-os vászna (90. tétel, 2,2 millió), Aba-Novák Vilmos és Kmetty János rézkarcai (4–5. tétel, 90 ezer), Bán Béla táblaképe (22. tétel, 280 ezer) is kalapács alá kerülnek vasárnap este.

Újabb képcsarnoki árverés

Szombaton 15 órától a Váci utcai Millennium Center aulájában kerül sor a 19. képcsarnoki árverésre. A 280 tételnyi anyagban elég erős a grafikai mezőny: 20–30 ezer forint közötti kikiáltási árakról Barcsay Jenő vagy Lossonczy Tamás szitanyomataira, Gyarmathy Tihamér, Orosz Gellért, Gyémánt László és Schéner Mihály rajzaira, akvarelljeire licitálhatunk.

A festmények közül Vojnich Erzsébet Helyváltoztatás című műve indul a legmagasabb, 150 ezer forintos árról.

A festmények közül Vojnich Erzsébet Helyváltoztatás című műve indul a legmagasabb, 150 ezer forintos árról.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.