BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Madoff és a Metropolitan Museum

Példátlan megszorításokra kényszerülnek a pénzügyi viharok nyomán a nagyrészt alapítványi finanszírozással működő amerikai múzeumok. A világ egyik legnagyobb és legátfogóbb művészeti gyűjteményével rendelkező New York-i Metropolitan Museum of Art háromnegyed milliárd dollárral lett szegényebb a pénzügyi válság múlt év őszi kirobbanása óta, a Los Angeles-i Getty Trust pedig ennek kétszeresét, másfél milliárd dollárt volt kénytelen leírni. A részben Bernard L. Madoff sokmilliárdos csalására, részben az árfolyamok általános csökkenésére visszavezethető veszteségek miatt az intézmények vásárlásaik korlátozására és kiállítási terveik viszszafogására kényszerülnek, de egyes helyeken a bérköltségeken is spórolnak.

Az Art Paper felmérése szerint az Egyesült Államokban működő múzeumok 40 százaléka számol azzal, hogy az idén – 5–20 százalék közötti mértékben – csökken a költségvetésük. Ez persze semmi ahhoz képest, hogy a Brandeis Egyetemhez tartozó Rose Museumra teljes felszámolás, a félmilliárd dollárra becsült értékű műgyűjteményre eladás vár (VG, február 16., 15. oldal). Az egyetem fő támogatói, Carl és Ruth Shapiro a 345 millió dolláros alapítványi vagyon majdnem felét Madoffra bízták, és ez finoman szólva is rossz döntésnek bizonyult. A spórolási hullám egyébként nemcsak a magán-, hanem a közpénzből fenntartott amerikai múzeumokat is elérte. Az ország legnagyobb presztízsű közgyűjteménye, a 70 százalékban szövetségi pénzből finanszírozott washingtoni National Gallery of Art például a szakértői honoráriumok lefaragására kényszerül – írja a Der Standard.

A Madoff-csalás mellett a Lehman Brothers tavaly szeptemberi csődje jelentette a legnagyobb csapást a művészeti intézmények számára. A befektetési banknak egyebek mellett a New York-i Museum of Modern Artban is részesedése volt, és a Tate Moderntől a Louvre-ig számos európai múzeumot is támogatott. A szponzori pénzek felhajtása egyre nehezebb, bár a kontinensen még mindig lehet számítani bizonyos állami vagy alapítványi forrásokra. Ilyen pozitív példa a német tartományok által fenntartott Kulturstiftung der Länder, amely 1988–2008 között 150 millió eurónyi közpénzt és háromszor annyi magánforrást mozgatott meg a múzeumi műtárgyvásárlások támogatásához. A közalapítvány az utóbbi hónapokban is aktív maradt. Yves Saint Laurent gyűjteményének párizsi árverésén (VG, február 23., 15. oldal) összesen 2,2 millió euróért megvettek három, egykor a hannoveri királyok tulajdonát képező aranyozott ezüstkupát. A barokk ötvösremekek nyolc köz- és magánadományozó (köztük az Ernst von Siemens művészeti alapítvány) segítségével kerülhettek vissza a múzeumként működő cellei kastélyba – derül ki a Handelsblatt írásából.

Élénkítés

Összesen 75 millió dollár támogatást irányoz elő az amerikai nemzeti művészeti alapítvány (NEA) és a 19 múzeumot kezelő Smithsonian Institution számára a februárban elfogadott 787 milliárdos gazdaságélénkítő csomag.

A NEA nonprofit művészeti szervezetek támogatására, a Smithsonian pedig épületek felújítására fordíthat 50, illetve 25 millió dollárt.

A NEA nonprofit művészeti szervezetek támogatására, a Smithsonian pedig épületek felújítására fordíthat 50, illetve 25 millió dollárt.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.