BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sláger lett a tőkevédettség

A tőke- és hozamvédelem lehet a sláger az idén a unit-linked életbiztosítások piacán; a zuhanó részvényeszközalapokban csalódott ügyfelek ugyanis most az óriási hozam helyett – úgy tűnik – beérik a szerényebb, ám biztos nyereséggel. A bizonytalan makrokörnyezet miatt az ügyfelek igénye megnőtt a „garantált” szolgáltatást nyújtó eszközalapok iránt – állítják például az Erste Sparkassen szakértői, akik szerint az idei díjbevétel nagyobb része tőke- vagy hozamvédett konstrukciókba áramlik majd, de hasonló tapasztalatokról számol be a többi biztosító is. Az Uniqa például először 2001-ben (akkor még Axa néven) értékesített ilyen eszközalapokat, ám akkoriban még jóval szerényebb volt az érdeklődés az ilyen befektetési jegyek iránt, mint manapság.

A biztosítók igyekeznek kielégíteni az ügyféligényt, jelenleg is több cégnél jegyezhetők vagy állnak rajtra készen tőke- vagy hozamvédett konstrukciók. A tízéves futamidejű Erste Duplázót április közepéig, az Union ötéves lejáratú, Európa Bajnok fantázianevű alapját pedig május 25-ig lehet jegyezni. Napokon belül indul az Aegon Magyarország Ózon nevű tőkevédett származtatott eszközalapja, amelyet a folyamatos díjfizetésű megtakarítások mellé ajánl a biztosító, a K&H pedig április elejére tervezi a következő garantált konstrukció startját. Több piaci szereplő jelezte még, hogy néhány hónapon belül kirukkol egy újabb biztos megtérülést ígérő konstrukcióval. Folyamatosan lehet jegyezni emellett több biztosítónál árfolyamgarantált eszközalapokat; ezek között van olyan, amelyik csak a futamidő végére ígéri a biztos hozamot, de olyan is akad, amelyik minden év elején vállalja, hogy árfolyama meghaladja az egy esztendővel korábbi szintet.

„A garanciának azonban ára van, ez a hozamban tízéves időtávon akár 3-4 százalékpontos különbséget is jelenthet” – figyelmeztet Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese. A biztosítók ennek megfelelően többnyire csak mérsékelt, nagyjából a pénzpiaci alapoknak megfelelő teljesítményt várnak hosszú távon ezektől az alapoktól. Az Aegon Ózon – amely befektetési alapként már régebb óta elérhető – ezen a téren kivételnek számít, ott a vagyonkezelő célja, hogy 3-5 százalékponttal felülmúlja a diszkontkincstárjegyek teljesítményét, ez azonban mostanában nem sikerült: március elején az alap éves hozama 6,41 százalék volt. Ha azonban egyébként kedvezően alakulnak a piacok, valóban szép teljesítményt érhetnek el a garantált eszközalapok: a K&H már lejárt konstrukciói között volt olyan, amelyik évente 10 százaléknál is többet fialt, ráadásul euróban, de szerényebben szereplő alapok is akadtak – ismerte el Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágának vezetője.

Bár a kiszámíthatatlan tőkepiaci helyzetben különösen vonzó a biztonság, éppen a várhatóan szerényebb hozam miatt senkinek sem javasolják a biztosítók azok közül, akik nagyot buktak most a kockázatosabb részvényeszközalapjaikon, hogy csoportosítsa át befektetését valamelyik garantált konstrukcióba. Ezzel ugyanis realizálná a veszteségét, és nagyon kicsi esélye lenne arra, hogy a futamidő során visszaszerezze elvesztett pénzét. A tőkevédett alapoknak is megvan azonban a szerepük akár egy kockázatosabb portfólióban is, a biztosítás lejárta előtti években pedig kifejezetten alkalmasak arra, hogy megőrizzék a felgyülemlett tőkét. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.