BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl az alapkövön – Új világrend?

Kína nem csupán bolygónk legnépesebb országa, de a legfrissebb adatok szerint napjainkra – az Egyesült Államok és Japán mögött – a harmadik legnagyobb gazdasági hatalommá is vált, leszorítva a dobogóról Németországot. A távol-keleti államot is érinti a világgazdasági válság, de recesszió nincs: a 2007-es 13 százalékos GDP-növekedést követően a 2008-as „csupán” 9 százalékos lett. Ráadásul Kína a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint 2009-ben is 6,7 százalékos növekedés elé néz (a pekingi kormányzat a 8 százalékos GDP-bővülést akarja biztosítani), miközben a fejlett világ 2 százalékos csökkenéssel számolhat, és földgolyónk GDP-je is csupán fél százalékkal növekszik majd.

Cash is King, vagyis „a készpénz az úr” – hallhattuk nemegyszer az elmúlt egy évben, hiszen a készpénztartás sok kellemetlenségtől óvhatta meg a befektetőket, emellett egy válságban mindig adódnak kedvező lehetőségek, amelyeket megfelelő mennyiségű likvid vagyon nélkül lehetetlen kihasználni. Kína pedig pontosan ebben az igen kedvező helyzetben van. Arany- és devizatartalékainak összértéke meghaladja a 2000 milliárd amerikai dollárt, s ezzel vezeti a világranglistát. Másrészt Kína él a válság adta generációs vételi lehetőségekkel is. A Chinalco állami tulajdonban álló alumíniumipari cég például 19,5 milliárd dollár értékben kíván befektetni az angol–ausztrál Rio Tinto bányavállalati csoportba, hogy az ország közvetlen forráshoz jusson a réz- és a vasérckitermelésben. De Kína nemcsak vásárol, hanem hitelt is nyújt. Amellett, hogy hatalmas mennyiségű amerikai államkötvény-vásárlásaival indirekt módon segíti az Egyesült Államokat a gazdaságélénkítő csomagok megvalósításában, Moszkvával is megegyezett, hogy Oroszország húsz éven át évente 1,5 millió tonna nyersolajat szállít a távol-keleti országnak, amiért 25 milliárd dollár hitelt kap cserébe.

Kína Amerikához hasonlóan egyre nagyobb hatással van a világgazdaságra és a részvénypiaci hangulatra. Jó példa volt erre a március 4-i rali, amelyet az a bejelentés fűtött, miszerint a már eddig bejelentett 585 milliárd dollár értékű csomag mellett Peking kész újabb intézkedéseket hozni a gazdaság élénkítéséért. A távol-keleti ország gazdaságának élénkülése kiváló export-

lehetőséget nyújt a világ számos államának. Ráadásul Kína is komolyan koncentrál a belső kereslet fokozására, hogy csökkentse exportkitettségét és a más piacok esetleges recessziója miatti sebezhetőségét.

Jim Rogers milliárdos spekuláns, Soros György Quantum hedge fundjának társalapítója állítja, Amerika aranykora végleg elmúlt, és az új trónkövetelő: Kína. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. szerint a jelenlegi távol-keleti részvénypiaci árfolyamok kifejezetten alkalmasak a hosszú távú részvényportfóliók kialakítására. Természetesen az ázsiai piacok között jelentős különbségek vannak, ennek megfelelően az Aegon Ázsia Részvény Befektetési Alapok Alapja mindig azokat az országokat preferálja portfóliójában, amelyekben a legnagyobb profitlehetőséget látja. Az ázsiai tőzsdék teljesítménye februárban még csak kismértékben, március elején viszont már jelentősen eltért pozitív irányban a nemzetközi folyamatoktól, annak ellenére, hogy a japán piac kifejezetten erőtlen volt, és a jen az elmúlt időszakban gyengült. Ez utóbbi fejlemény meglepetést okozott, egyúttal jelezte, hogy a figyelem középpontjában már nemcsak a carry trade-ek leépítése, hanem az ország specifikus problémái is állnak, amelyek akár hosszabb távon is sújthatják a japán cégek eredményeit. Ezek közé tartozik a japán társadalom elöregedése és a belső fogyasztás hiánya, amely nem képes támogatni a megroppant és éhező exportszektort. A térség más országainak az értékpapír-piacai többnyire felülteljesítették a világátlagot, kivéve még Dél-Koreát, amelynek devizája, a von egy hónap alatt 15 százalékot gyengült az amerikai dollárral szemben. Az Aegon Ázsia Alap viszont továbbra is a növekedési potenciált biztosító kínai és maláj piacot preferálja, miközben alulsúlyozza Japánt, Dél-Koreát és Tajvant.

Tájékoztatás:Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.

A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termék-menedzsere

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.