BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esésben maradhat a dollár - optimista a piac

A piacokra visszatérő optimizmus az idei leghosszabb árfolyamveszteséget idézte elő a héten az amerikai fizetőeszköz számára.

 A dollár másfél százalékot gyengült az euróval szemben a héten és elemzések szerint további lejtmenet vár a zöldhasúra. Már a harmadik hete drágult az euró Amerikában, „a dollárt a kockázat vállalási hajlandóság visszatérte nyomja” mondja Audrey Childe-Freeman, a londoni Brown Brothers Harriman Ltd vezető devizaelemzője. Hozzáteszi: úgy tűnik a gazdasági recesszió elérte a mélypontot, ami nem kedvez a tradicionális biztonsági devizáknak, mint amilyen a dollár is.

Az amerikai fizetőeszköz árfolyama péntek délután 0,4 százalékot gyengült az euróval szemben: 1,3414-re, ezen a héten 1,1 százalékos volt a vesztesége, és a idei leghosszabban tartó gyengülő trendet tudja maga mögött. Az ázsiai részvények után megnőtt kereslet is a dollár vásárlást gátolja, valamint az Európai Központi Bank tegnapi „hitelezést enyhítő” csomagja is az optimizmust segíti: Frankfurt 60 milliárd euró értékben vásárol eszközöket, például vállalati kötvényeket.

Az euró feltámadását segítheti, hogy a recesszió enyhülését várják a közös térség monetáris döntéshozói is. Lorenzo Bini Smaghi, az EKB kormányzótanács olasz tagja szerint a térség gazdasága a javulás jeleit mutatja. A vártnál jobb amerikai foglalkoztatási adatok is a dollár biztonsági szerepének végét jelentheti – vélik sokan a piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.