BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

CDS: Magyarország kedvezőbb minősítésű Kaliforniánál

Most már csökkennie kellene a magyar szuverén törlesztési kockázat adósságpiaci biztosítási árazásának, mert az elmúlt hónapok stabilizálódása ellenére még mindig túl magas, vélekedtek londoni feltörekvő piaci elemzők. A magyar határidős törlesztésbiztosítási ügyletek (CDS) árszintje hétfőn mindazonáltal több havi mélypontra süllyedt Londonban.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének legújabb felzárkózó piaci helyzetértékelése szerint a feltörekvő gazdaságok szuverén adóskockázata általánosságban is jelentősen csökkent.

A GS kockázatelemzési modelljei szerint azonban ehhez képest a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatra köthető hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása még mindig túl széles, különös tekintettel a legutóbbi költségvetési reformintézkedésekre, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU hatékony támogatására. A ház értékelése szerint a piac elsősorban a magyar adósságon belüli magas devizaadósság-arány miatt vonakodik csökkenteni a kért kockázati felárat.



A Goldman Sachs londoni elemzői ugyanakkor kiemelik a magyar külső egyensúlyi helyzet korrekcióját, valamint az előrelépést a kormány költségvetési reformprogramjában, és a forint stabilizálódó euróárfolyamát. A GS új felzárkózó piaci CDS-árazási modellje szerint a magyar CDS-tranzakciók árazásának közelebb kellene járnia a 2,00 százalékos sávhoz. Hétfőn mindazonáltal folytatódott a magyar törlesztésbiztosítási tranzakciók árazásának jelentős javulása, jóllehet az árszint még mindig egy százalékponttal a Goldman Sachs által kívánatosnak megjelölt sáv felett járt.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél hétfőn az MTI-nek elmondták: a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási ügyletek ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében 3,199 százalék volt középárfolyamon az aznap délutáni londoni kereskedésben, a 3,295 százalékos előző New York-i záró után. Legutóbb május elején járt 3,2 százalék alatt a magyar CDS-árszint Londonban. Március elején még 6,30 százalékos magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon; ez utóbbi az eddigi csúcspont.

A Londonban hétfőn kialakult magyar CDS-árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása egy évre nem egészen 320 ezer euróba kerül a londoni CDS-piacon, alig több mint a felébe a kora tavaszi csúcspont időszakában kért 630 ezer eurónak.

A magyar CDS-árazás a törlesztési kilátások több térségi országénál jóval kedvezőbb piaci megítélését tükrözi.

Lettország törlesztésbiztosítási ügyleteinek díjszabása a hétfői londoni kereskedésben például 6,9055 százalék, Litvániáé 4,5102 százalék, Ukrajnáé pedig 16,0433 százalék volt. A CMA DataVision hétfői CDS-árazási adatsorából kitűnik, hogy a leggazdagabb, ám súlyos költségvetési gondokkal küszködő amerikai szövetségi állam, Kalifornia piaci adósságtörlesztési megítélése is gyengébb Magyarországénál: Kalifornia CDS-árazása 3,2170 százalék volt a délutáni londoni kereskedésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.