BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó befektetés az államkötvény!

Az elmúlt hetekben gyorsan olvadtak az állampapír-piaci hozamok, tegnap a referenciahozamok többsége már 9 százalék alatt volt. Bár a hozamesésről és az ebből származó nyereségről a lakossági befektetők nagyrészt már lemaradtak, a piacba még mindig érdemes beszállniuk – vélik szakemberek.

„Magas fix hozamot lehet elérni az állampapírokon, ha a lejáratig megtartja őket a befektető, s ez a következő évek inflációs kilátásai alapján egyben magas reálhozamot is jelenthet” – magyarázza Jobbágy Sándor, a CIB Bank állampapír-piaci elemzője. A lejárat előtti spekulációt azonban már nem tanácsolják a szakemberek. „Egy kisbefektető most már nehezen tudna ebből előnyt kovácsolni” – mondja Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere.

befektetés lehet a kifejezetten a lakosságnak szóló Premium Magyar Államkötvény, amelyet májustól értékesít az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) a Magyar Államkincstár fiókjaiban.

A hároméves lejáratú értékpapír minden évben 6 százalékponttal magasabb kamatot fizet, mint az előző év végi infláció. Az idén így 9,5 százalékos a kamat, jövőre azonban az ez év végi infláció megugrása miatt várhatóan emelkedik a ráta. „Ennek az államkötvénynek alacsonyabb a kockázata, mint a fix hozamúaknak, a 6 százalékos reálkamat pedig minden befektetőnek elégséges hozamot biztosít” – mondja Orbán. Mindezek ellenére a kötvényből eddig csaknem egészen 3,2 milliárd forintnyit értékesített az ÁKK.

Az intézmény eközben persze folyamatosan tart államkötvény-aukciókat is. Hogy hároméves távra melyik éri majd meg jobban, a lejáratig megtartott fix kamatú vagy a Premium államkötvény, szakemberek szerint ez az infláció alakulásától függ. Ha magas lesz a pénzromlás üteme, az inflációhoz kötött hozamú papír, ha alacsony, a hagyományos államkötvény teljesíthet jobban.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.