BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már drágák a feltörekvő gazdaságok kötvényei

Márciusban, a globális kockázatvállalási hajlandóság erősödésével kiválló befektetési célponttá váltak a feltörekvő gazdaságok kötvényei. Hiszen a kockázatosnak tartott értékpapírokból menekült a tőke a válság eddigi legnehezebb szakaszában, így azok elképesztő hozamokat ígértek az időben felbátorodó befektetőknek.

Mára azonban megváltozott a helyzet, és bár még mindig jelentős a különbség az előbbi papírok, és a biztonságosabb nyugat-európai, és amerikai kötvények hozamai között, a kockázatok figyelembe vétele mellett nem tűnik kedvezőnek a feltörekvő gazdaságokban keletkezett adósságokat finanszírozni - állítják a Commerzbank, az Aviva, és a RBC Capital Markets vezető elemzői.

A Merrill Lynch indexe szerint a fejlődő országok kötvényeinek árfolyama az idei második negyedévben 10,2 százalékkal értékelődtek fel, az elmúlt fél évben pedig 13,8 százalékkal. Más oldalról közelítve: a felértékelődés következtében az amerikai állampapírok és a feltörekvő gazdaságok kötvényei között az átlagos hozamkülönbség 4,45 százalékpontosra szűkült június végére a JPMorgan adatai szerint. Az értékpapírok sikerében meghatározó szerepet játszik az International Monetary Fund világszerte összesen 750 milliárd dolláros támogatása, illetve a helyi kormányzatok válságkezelő, és gazdaságélénkítő csomagjai, ígéretei.

A legmélyebbről a csúcsra

A dollárban denominált pakisztáni, és ukrán kötvények körül fordult a legnagyobbat a világ az elmúlt három hónapban. A pakisztáni kötvények 94 százalékkal drágultak ebben az időszakban, az amerikai államkötvényekhez képest pedig mostanra csupán alig több mint 10 százalékpontos hozamfelárat kínálnak. A második helyre az ukrán kötvénypiac feltámadása került, keleti szomszédunk által kibocsátott papírok 89 százalékkal drágultak, és a hozamfeláruk 35,93 százalékpontosról, 12 alá csökkent. Bizalommal fordultak még az argentín, és az ecuadori kötvények felé is a befektetők, hiszen mindkettő átlagosan 60 százalék feletti mértékben drágult.

Magyarország és Kelet-Európa

A feltörekvő országok kötvényei iránti kereslet élénkülésének egyik legszebb példája a múlt csütörtöki hazai aukció sikere volt. A meghirdetett, 24 milliárd forintos mennyiségre 4-5 szörös túljegyzést generáltak a befektetők, így 42 milliárd forintra emelte az ÁKK a kibocsátott mennyiséget. Az új kibocsátásákon kialakult hozamszintek 0,9-1,2 százalékkal múlták alul a két héttel korábbi aukción tapasztaltakat. Így a három-, öt-, és tízéves lejáratú állampapírok hozamszintje 9,24-9,37 százalékosra mérséklődött. Az aukcióval kapcsolatos elemzői vélemények egyértelműen pozitívak voltak, akad olyan szakértő, aki szerint év végére a magyar államadósság teljes egészében finanszírozható lesz a piaci forrásokból is.

Ezt a lehetőséget egyébként a Commerzbank, az Aviva, és a RBC Capital Markets vezető elemzőinek prognózisa sem zárja ki. Ők ugyanis úgy látják, hogy bár már drágák a feltörekvő piaci államkötvények, de komoly eladási hullám valószínűleg nem indul meg a következő hónapokban.
Annak ellenére sem, hogy több, potenciális pánikforrás is azonosítható ezekben az országokban. A kelet-európai régióra szorítkozva ilyen például az orosz gazdaság mélyülő recessziója - idén már 7,5 százalékos visszaesést prognosztizál az országban a Világbank -, vagy a lett deviza leértékelésének továbbra is nyitott kérdése. Ezek olyan események, amelyek lefolyása-bekövetkezése megrázhatja a régiós tőkepiacokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.