BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól zárta a hetet a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 326,35 pontos, 1,71 százalékos emelkedéssel, 19.363,91 ponton zárt pénteken.

A Mol 1,18 százalékkal 14.540 forintra erősödött, az OTP részvények ára 3,62 százalékkal 4.870 forintra nőtt. Augusztusban kissé tovább csökkent a Michigan egyetem hóvégi fogyasztói hangulatindexe: 65,7 pontra esett a júliusi hóvégi 66,0 pontról, ez immár négyhavi mélypont. Az elemzők viszont ennél gyengébb, 64 pontot vártak.

A részvénypiac forgalma 31,2 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: a régiós piacok egyaránt jelentős pluszban nyitottak, azonban nem tudtak jelentősen elmozdulni nyitó értéküktől. A Budapesti Értéktőzsde papírjainak árfolyamai viszont folyamatosan emelkedtek a délelőtt folyamán.

Kiemelte: délután két órától már elfogytak az eladók a piacon, így egyre nagyobb forgalom mellett szinte minden papír pénteki nyitó értékén, vagy az alatt zárt.

A vezető részvények közül a Richter árfolyamát elsősorban a nagy vásárlók mozgatták a délelőtt folyamán, azonban ezek eltűnésével ebben a papírban sem maradt erő. A Magyar Telekom az Intel kedvező jelentése miatt erősödhetett a nap első felében, azonban a gyenge amerikai nyitás miatt zárásra már mínuszba került a papír.

Káplár Norbert, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője aláhúzta: a BUX várhatóan nem marad majd a jelenlegi magasságokban. Hozzátette: már hat hónapja emelkednek az árfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén, azonban egyre kevesebb a vevő, így várhatóan hamarosan megkezdődik a csökkenés a börzén.

A vezető részvények közül az Egisnél a szakértő szerint már számítani lehet arra, hogy csökken az árfolyam.

A Mol árfolyama 170 forinttal, 1,18 százalékkal 14.540 forintra erősödött, 3,0 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 170 forinttal, 3,62 százalékkal 4.870 forintra nőtt, forgalmuk 18,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 9 forinttal, 1,14 százalékkal 780 forintra csökkent, forgalma 4,0 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 995 forinttal, 2,62 százalékkal 39.000 forintra emelkedett, a részvények forgalma 5,0 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 409,1 millió forintos forgalom mellett 105 forinttal, 0,53 százalékkal 19.700 forintra esett. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.879,05 ponton zárt pénteken, ez 0,45 pontos, 0,02 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Mint mondják, a továbbra is magas munkanélküliség elbizonytalanítja a fogyasztókat a kilábalás tartósságát illetően. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a fogyasztók nagyvonalúbb költekezésének hiányában nem lehet gazdasági növekedéssel számolni.

A hóközi fogyasztói hangulatindex 63,2 pont volt, ehhez képest a hóvégi mutató egyértelmű javulást jelez.

Augusztus végén a jelenlegi helyzet megítélésének alindexe 66,6 pontra mérséklődött a júliusi 70,5 pontról, míg a hathavi várakozások almutatója nőtt: 65,0 pontra a júliusi 63,2 pontról.
Az egyéves inflációs várakozás most 2,8 százalék, a júliusi 2,9 százalék után.

A vezető amerikai tőzsdemutatók estek az adatok közzététele után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.