BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kötvényből részvénybe szálltak át a külföldiek

Értékpapírba a második negyedévben jószerivel csak a pénzügyi intézmények fektettek, a háztartások és a vállalatok a részvény- és az állampapírpiacon inkább szabadulni próbáltak az eszközeiktől – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

A forintban denominált államkötvények piacán ez nem meglepő, hiszen az Államadósság-kezelő Központ féléves pihenő után éppen csak elkezdte újraindítani a kibocsátásokat, emellett visszavásárlási aukciókat is tartott, javarészt ennek köszönhetően 680 milliárd forintot vontak ki a piacról.

Az egyéb monetáris intézményeken – vagyis a bankokon – kívül minden szegmens eladóként jelent meg a piacon, pedig az államkötvény jó befektetésnek bizonyult az év második három hónapjában: akik ebben tartották a pénzüket, 454 milliárd forintnyi hozamot tehettek zsebre.

A két hatás eredőjeként egyébként az államkötvények állománya 226 milliárd forinttal, 7700 milliárd alá csökkent. A kincstárjegyek állománya – amelyeket szintén főleg csak a bankok, biztosítók és nyugdíjpénztárak vásároltak – eközben 83 milliárd forinttal, 2270 milliárd fölé emelkedett.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.