BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyrepülésben az életbiztosítások

Az új nem kell, a régieket sokan felmondták, és nőtt a nem fizetők aránya is

Az első fél évben mindössze 188 milliárd forint lett az életbiztosítók díjbevétele, vagyis a korábban prosperáló ágazat a 2006-os szintre esett vissza. Leginkább a befektetési egységekhez kötött vagy más néven unit-linked konstrukciók hanyatlása húzta le a piacot. Nem csak az új ügyfelek maradoznak el, a visszavásárlások és a felmondott szerződések száma is nő, és egyre több kliens él a díjmentesítés lehetőségével. A kockázati életbiztosítások iránt viszont nő a kereslet – számolnak be a biztosítók.

Az első 6 hónapban a kockázati életbiztosítások díjbevétele 7,9 milliárd forint volt, ez az életbiztosítási piac csupán 4,2 százaléka. Igaz, ez a részszegmens az első fél évben díjbevétel tekintetében összességében 22 százalékkal növekedett az előző év hasonló időszakához képest. Valóban látható fellendülés a piacon, de a hagyományos termékek felé fordulást a jóslatok ellenére nem tapasztaljuk – mondta el lapunk kérdésére Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs vezetője.

Ami a visszavásárlásokat illeti, ez főleg a rendszeres díjas módozatoknál érzékelhető. A viszszavásárolt és felmondott szerződések nyitóállományhoz viszonyított aránya mind darabszámban, mind állománydíjban kifejezve körülbelül egy százalékponttal nőtt 2008 hasonló időszakához képest, kedvező tendencia viszont, hogy a tavaszi kiugró értékek kezdenek csökkenni – magyarázza Mátyás-Kollár Gabriella, az Aegon életbiztosítási üzletágának vezetője.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.