BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fogy az életbiztosítás

Az új nem kell, a régieket sokan felmondták, és nőtt a nem fizetők aránya is

Folytatódott az életbiztosítási piac mélyrepülése a második negyedévben is: az ágazatból 57 milliárd forint vándorolt el, így annak összesített díjbevétele az első hat hónapban csupán 188 milliárd forint lett a múlt év azonos időszakában megszerzett 245 milliárddal szemben. Az egyszeri és eseti befizetések gyakorlatilag megfeleződtek: az idén már csak alig 50 milliárd forint érkezett az életbiztosításokba. Zsugorodott a folyamatos díjas termékek szegmense is: egyrészt a lejáró szerződések estek ki a piacról, másrészt megnőtt a visszavásárlások és a felmondások aránya.

Leginkább most is a befektetéshez kötött (unit-linked) életbiztosítások hanyatlása húzta le a piacot, azok a vélemények viszont beigazolódni látszanak, amelyek a kockázati életbiztosítások reneszánszát jövendölték erre az évre. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy az ügyfelek szembesültek azzal, hogy a unit-linkedek nem nyújtanak elegendő mértékű anyagi segítséget tragédia esetén – erősítik meg például az Aegon Biztosítónál.

Az első 6 hónapban a kockázati életbiztosítások díjbevétele 7,9 milliárd forint volt, ez az életbiztosítási piac csupán 4,2 százaléka. Igaz, ez a részszegmens az első fél évben díjbevétel tekintetében összességében 22 százalékkal növekedett az előző év hasonló időszakához képest. Valóban látható fellendülés a piacon, de a hagyományos termékek felé fordulást a jóslatok ellenére nem tapasztaljuk – mondta el lapunk kérdésére Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs vezetője.

Ami a visszavásárlásokat illeti, ez főleg a rendszeres díjas módozatoknál érzékelhető. A viszszavásárolt és felmondott szerződések nyitóállományhoz viszonyított aránya mind darabszámban, mind állománydíjban kifejezve körülbelül egy százalékponttal nőtt 2008 hasonló időszakához képest, kedvező tendencia viszont, hogy a tavaszi kiugró értékek kezdenek csökkenni – magyarázza Mátyás-Kollár Gabriella, az Aegon életbiztosítási üzletágának vezetője. Szerinte az emberek nem a unit-linked termékekben csalódtak, inkább átrendeződésről van szó. Sokan a válság kapcsán az elbocsátások vagy az emelkedő hitelterhek miatt voltak kénytelenek biztosításukból pénzt kivonni, ők remélhetőleg később visszatérnek a biztosítási megtakarításokhoz – teszi hozzá a szakember.

Az elmúlt hónapok hatásai két ok miatt eredményeztek növekedést az életbiztosítások visszavásárlását illetően. Egyrészt a befektetési környezet hozamcsökkenést eredményezett, ami bizonytalanságot váltott ki. Másrészt a válság okozta életszínvonal-csökkenésből adódóan az emberek egy része arra kényszerült, hogy hozzányúljon a korábban felhalmozott megtakarításaihoz. Nőtt a díjat nem fizetők aránya is, és többen élnek a díjmentesítés lehetőségével – mondják az Unionnál, ahol ez főleg az egyszeri és eseti díjas befektetési eszközalapokhoz kapcsolódó életbiztosítások vonatkozásában érhető tetten. Ennek ellenére a biztosítónál optimisták, szerintük a múltbéli tapasztalat az, hogy a befektetési környezet normalizálódását követően az ügyfelek ismét bizalommal fordulnak az egyszeri díjas unit-linked biztosítások irányába. Mint mondják, ezt látták a 2000-es évek elején is, amikor 47 milliárd forintról 25 milliárdra esett vissza az egyszeri és eseti unit-linked díjbevétel, majd 2002-től ismét fejlődésnek indult. VV

Csökkenő Allianz-profit

Pénteken hozta nyilvánosságra második negyedéves gyorsjelentését az Allianz.

A vállalat profitja 16 százalékkal, 1,87 milliárd euróra esett az előző év azonos időszakában jelentett 2,23 milliárddal szemben.

A biztosító a nyereségnek két meghatározó összetevőjét emelte ki közleményében: a befektetésekből származó bevételek 38 százalékos növekedését és a rossz hitelek várakozások alatt maradó leírását.


A vállalat profitja 16 százalékkal, 1,87 milliárd euróra esett az előző év azonos időszakában jelentett 2,23 milliárddal szemben.

A biztosító a nyereségnek két meghatározó összetevőjét emelte ki közleményében: a befektetésekből származó bevételek 38 százalékos növekedését és a rossz hitelek várakozások alatt maradó leírását.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.