BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig száguld - Kikerekedett az olaj ára

Ázsiában kedden az olaj ára áttörte a hordónkénti 80 dolláros szintet. Ez uj csúcsmagasságot jelent idén, amiben a dollár gyengesége és az amerikai vállalatok erőteljes eredménye is közrejátszott.

Tegnap éves rekordról számoltunk be, amikor az olaj ára átlépte a 79 dolláros határt, mára pedig a kora reggeli kereskedésben újabb határt hagyott maga mögött az árfolyam. A 80 dolláros limit megugrása után a kőolaj ára kissé visszaesett, de Londonban a nyersolaj továbbra is 79,89 dollár. A Brent ára szintén emelkedett, reggel 78,03 dolláron kereskedtek vele.

A biztató amerikai vállalati eredmények táplálják a globális gazdasági élénküléshez fűződő derülátást. Elemzők szerint az olajár mozgásának rövid távú irányát a dollár és a részvénypiacok erősödése hajtja.

Ám – mint arról a BBC beszámol – egyesek szerint a hangulat és nem a fundamentumok hajtják fel az olaj árát, és ha egyszer ezek a fundamentumok helyreállnak, az árak eshetnek. Ezek közé tartozik a szűkös kapacitás, az olajkészletek és a gyenge kereslet az ipari országokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.