BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátradőlhetünk a székben

Tegnap a kereskedés utolsó órájában második nekifutásra megszavazták Ben Bernanke mandátumának meghosszabbítását, így újabb 4 évig ő maradhat a Fed elnöke – tudósít a Cashline.

Azért csak másodszorra sikerült, mivel az első szavazás csak amolyan tapogatózó, felmérő kör volt, végül 70-30 arányban hagyták jóvá a döntést (51 szavazat kellett hozzá). Az igazi megmérettetés azonban csak ezután következik, mivel egy sor problémát kell rendeznie a Fednek a következő hónapokban: az elmúlt hónapokban piacra vezetett 1,300 milliárd dollár körüli összegek visszaszívásának levezénylése (egyelőre még csak a terveket szövögetik, a folyamat egésze hosszabb időt vesz igénybe) mellett a jegybankra nehezedő nyomást is kezelniük kell majd.

Az elmúlt hetek kommentárjaiból az domborodik ki, hogy a kongresszusban egyre többen szeretnék korlátok közé szorítani az amúgy elég nagy szabadsággal és széles jogkörrel rendelkező intézményt. Ez mindeddig nem sikerült, azonban könnyen lehet, hogy a novemberi időközi választások hajrájában és a múlt heti massachusettsi választás meglepő eredményének tükrében akár engedményekre lesz kénytelen a kormányzat.

Tegnap a piaczárást követően egyebek mellett az Amazon és a Microsoft tette közzé negyedéves számait. A szoftveripari óriás mind a nettó eredmény (74 vs. 59 cent), mind az árbevétel tekintetében (19 vs. 17,9 milliárd dollár) meghaladta a konszenzust.

Az internetes kereskedőház szintén a vártnál kedvezőbb számokat tett közzé (egy részvényre eső nettó eredmény 85 cent volt a 72 centes konszenzushoz képest), és a folyó negyedévre vonatkozóan is csinos előrejelzéseket közölt, azonban a szereplőket meglepte, hogy a társaság 2 milliárd dollár értékő részvény-visszavásárlási programot jelentett be.

A zárás utáni elektronikus kereskedésben mindkét részvény először esett, majd ezt követően igen hamar a pluszos tartományba került. Ez a minta már nem egyszer volt látható az utóbbi napokban, ám az Amazon esetében igen heves mozgások zajlottak. A rendes kereskedés 126 dolláros értékéről pillanatok alatt 116 dollárig zakózott a papír, majd nem sokkal később már 132 dollárra, majdnem 5 százalékos pluszba ugrott a jegyzés. Bár ezt követően volt némi lemorzsolódás, a kereskedésben megjárt majdnem 14 százalékos sáv azt jelzi, hogy van némi idegesség a befektetőkben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.