BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme, 2010 első kamatvágása

Meglepetésre 50 bázisponttal 7,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatot kedden a román nemzeti bank monetáris tanácsa.

A Reutersnek nyilatkozó és a Bloomberg gazdasági hírszolgálat által megkérdezett szakértők túlnyomó többsége egyaránt kamattartásra számított.

A tavaly november végi országos parlamenti választások óta első monetáris tanácsi ülésen hozott döntésnek nem az iránya lepte meg az elemzőket, inkább az időzítés volt váratlan. A többség azt valószínűsítette, hogy a kamatvágás a 2010-es költségvetés elfogadása után következik.

A súlyos megszorításokat előirányzó büdzsé elfogadása a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított készenléti hitelkeret felszabadításának az előfeltétele. Az IMF november elején függesztette fel a folyósítást, arra hivatkozva, hogy a kormányválság akadályozza a stabilizációs program végrehajtását.

Az új román kormány december 23-án lépett hivatalba, és már másnap a parlament elé terjesztette költségvetési tervezetét, amelyben egyebek között a nyugdíjak befagyasztását javasolja.

A román gazdaság 2008-ban még a leggyorsabban növekvők között volt az Európai Unióban, tavaly viszont az előzetes számítások szerint 7 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP), és idén is csak 1,3 százalékos bővülés várható.

A román nemzeti bank monetáris tanácsa a legutóbbi, novemberi ülésén nem változtatott az alapkamaton. Korábban, 2009 elejétől kezdve öt lépésben 10,25 százalékról 8 százalékra csökkentette a tanács az irányadó kamatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.