BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína csúcsra húzza a forintot

A feltörekvő piaci általános jókedvet lovagolják meg a fizetőeszközök árfolyamai is.

 Nemzetközi hatások - így a vártnál jobb kínai exportadat - mellett, hazai hírek is támogatják a forintot: a külkereskedelmi többlet valamivel alulmúlta az elemzők által jósolt értéket, mégis 10 hónapja folyamatos a külfölddel szembeni kereskedelmi többletünk, amely novemberben 411 millió eurót tett ki.

A régiós pénzek többsége látványos erősödéssel kezdte a hetet, a hazai deviza például 266,52 forintra kapaszkodott az euróval szemben. A svájci frank ára 180,437 forintra esett, míg a dollárral 183,28 forinton kereskedtek a bankközi devizapiacon.

A feltörekvő-piaci mozgásokra elsősorban a hétvégén publikált kínai exportadat hat jótékonyan: egyre több jel utal arra, hogy a kínai gazdaság magához tért a tavalyi év utolsó hónapjaiban. Az export decemberben újra nőtt, 17,7 százalékos volt a kivitel bővülése a megelőző év hasonló időszakához képest, míg az import – a robusztus belső keresletnek köszönhetően – rekord mértékben, 55,9 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti szintről.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyorsuló kivitel fokozhatja a nyomást a kínai vezetőkön, hogy megkezdjék a jüan felértékelését. Kínai közgazdászok az várják, hogy az év végére 3 százalékos fog erősödni a jüan, míg a kínai kamatszintet a jelenlegi rekord alacsony 5,31 százalékról, 5,85 százalékra emeli a People’s Bank of China.

A fokozódó nyomás érződik a dolláron is, amely három heti mélybe gyengült az euróval szemben: jelenleg 1,4546-os szinten kereskednek Frankfurtban a zöldhasúval.

A szűkebb régiónk fizetőeszközei is erősödnek: a lengyel zloty árfolyama a 4,045 és 4,05-ös sávba szorult az euróval szemben, míg a cseh korona jegyzése a 26,167-es értéken áll a közös pénz ellenében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.