BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változatlanul óvatosan hiteleznek a bankok

A szereplők többségénél megállt a lakossági portfólió minőségének a romlása.

Bár a hazai hitelintézetek tőkehelyzete stabil, változatlanul viszonylag óvatos hitelezési politikát folytatnak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett, januárban rögzített alapokon nyugvó hitelezési felméréséből.

A piaci szereplők a háztartási szegmensben kihelyezni kívánt hitelmennyiség mérsékelt csökkenését jelezték. A jövőre nézve ugyanakkor a bankok jelentős része bizakodó, és az előző negyedévhez képest a hitelezési hajlandóságuk növelését tervezik a jelzálogalapú termékeknél.

A felmérésből azonban egyértelműen kiderül az is, hogy a hajlandóság növelését az elmúlt negyedévekben történt nem árjellegű szigorítások megtartása mellett kívánják megvalósítani.

A felmérésben válaszadó bankok nem érzékelték a háztartási hitelek iránti kereslet további csökkenését, és szinte egyöntetűen a forintalapú termékek iránti igények növekedésére számítanak. A kereslet várt növekedéséhez a bankok várakozásai alapján a kínálatban
megjelenő új termékek, az aktívabb piaci jelenlét, valamint az általános kamatszint-változás járulhat hozzá. A válaszok alapján az is egyértelműnek tűnik, hogy a válságot megelőző kockázatalapú verseny helyét átveheti a jó fizetőképességű ügyfelekért folytatott áralapú verseny.

Ami pedig a portfólió-minőség alakulását illeti: ellentétben a korábbi 2009-ben megjelent felmérésekkel – ahol szinte mindenki portfólióromlásról számolt be –, már csak néhány bank jelezte, hogy romlott a háztartási portfólió minősége.

A bankok válaszai alapján a további portfólióromlást jelzők aránya tovább csökken. A válaszok tanúsága alapján a bankok lakossági hitelállományuk közel 2-5 százalékát strukturálták át annak érdekében, hogy az ügyfelek fizetési képessége, így a portfólió-minőség stabilizálódjon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.