BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akasztott ember gyertyákat rajzolt a biotech index

A hét első kereskedési napja vegyes érzelmekkel zárult, ahogy a Dow Jones visszaszerezte veszteségeit, sőt enyhe pluszba küzdötte magát a nap végére. Néhány bejelentés hatással bírt a piacra.

Forrás: Tradenet

A Moody’s minősítő az Egyesült Államok részére AAA besorolást adott, miután az új banki reformcsomag részletei nyilvánosságra kerültek. Ebben a Lehman Brothers óriásbank múlt évi összeomlásának következményeit igyekeznek kezelni.

A kínai pénzügyi politikai szigorítás miatti aggodalmak még mindig éreztetik hatásukat.

A Wall Street-et kora délután még mindig hanyatlás jellemezte, de a nap végére képes volt bezárni a nyitáskor keletkezett gap-et. A Moody’s kommentárja ingatta meg a befektetői bizalmat, mely szerint az Egyesült Államok és Anglia besorolását nagyobb eséllyel fogják lerontani, mint Németország vagy Franciaország minősítését. A szakemberek szerint viszont az USA vagy más ország leminősítése nem várható még a válság elleni küzdelemre fordított hatalmas költségek ellenére sem.

A Dow Jones 17 pont emelkedéssel (+0.16%) zárt 10 642 ponton. Az S&P 500 szinte nem változott (+0.05%), így 1151 ponton zárt.
A NASDAQ nem tudott visszatérni pozitív tartományba, és –5 pont veszteséggel (-0.23%)  2362 ponton zárt.
A NYSE forgalma csupán 926 millió részvény volt. 1270 papír emelkedett, 1741 pedig esett; 181 ért egyéves csúcsra, 7 pedig egyéves mélypontra.

Matt King, a Bell Investment Advisors egyik vezetője szerint a Moody’s bejelentése nem vehető figyelmeztető jelnek. „Az USA fizetésképtelenségének kockázata nullának vehető, így nincs miért aggódni. Ez hosszú távon annyit jelent, hogy a kamatok emelkedni fognak.” Mr. King hozzátette, hogy a részvények a hírek szempontjából tekintve pillanatnyilag nyugodtan viselkednek. Ezért valószínűleg ez a nyugalom meg is marad a következő munkanélküliségi, és a negyedik negyedéves jelentésekig.

A Wall Street volatilis hétre számít, mivel az elmúlt öt hétből négyen feljebb kerültek az indexek árfolyamai. A rally a NASDAQ-ot és az S&P 500-at 2008 szeptembere óta a legmagasabb szintre emelte, és a Dow is hajszálnyira van ettől a szinttől.

A 2009 márciusi 12 éves mélypont óta a Dow Jones 62%-ot száguldott, az S&P500 pedig 70%-ot. A NASDAQ-nak az egy hatéves mélypontot jelentett, és azóta 87%-kal van feljebb.

Majdnem 18 hónappal a Lehman Brothers csődje után Chris Dodd, a szenátusi bankbizottság elnöke szabályozásokkal tarkított javalsat csomagot publikált, mellyel egy hasonló pénzügyi krízis megelőzését tűzték ki célul.

A javaslatok egy új bizottság felállítását is tartalmazzák a Fed-en belül a vásárlók védelmében, mely a kölcsönöket szervezné. Hasonló bizottság jönne létre a nehézségekkel küzdő vállalatok állami felügyelet alá vonásával kapcsolatban, melynek joga lenne feloszlatni a nagyvállalatokat, ha azok a pénzügyi rendszer veszélyeztetésének gyanújába keverednek.
A javaslatcsomag nem megy olyan messzire, mint Obama elnök tervei vagy más tervek, amiket a szenátus elfogadott. Az előterjesztés azonban így is kemény harcok tárgyát fogja képezni a szenátusban.

A kiskereskedelmi óriás Wall Mart (WMT $55.42) közel 3%-ot ugrott és a Dow legerősebbje volt, mivel a Citigroup a részvény minősítését „vétel”-ről „erős”-re változtatta, ugyanakkor 10 dollárral megemelte a célárat $65-ra.
 
S&P 500 (SPY)

Több hír is hatást gyakorolt a piacra a tegnapi nap folyamán, de a befektetők a Fed keddi bejelentésére fókuszálnak. A Fed politikája miatti bizonytalanság miatt az index nem kapott elég figyelmet a kereskedés során. Bár a csúcs közelében zárt, az index mégsem tudta kitörni a sokat emlegetett 1159-es ellenállást. Ez a szint jelzi az index 52 hetes csúcsát, mely a nap elején is ellenállásként szolgált.

Az utolsó felfelé ható nyomást a kereskedés végén a növekvő forgalom okozta, bár a forgalom még így is összességében alacsonynak volt mondható. Ez jelzi a piaci résztvevők szándékát, hogy a pályán kívül várják meg a Fed kedd délutáni bejelentését, melyben a gazdaság jelenlegi állapotáról és a pénzügypolitika jövőjéről szóló becslések látnak napvilágot.

Egy hasonló jelentésben a Japán Központi Bank nyolc hónapja először emelte várakozásait, melyre az elemzők számítottak is. Mindeközben a kínai monetáris szigorítás lehetőségétől való félelmek még mindig jelen vannak. Ezen szigorítás segítségével a gazdaság képes lenne kezelni a túlhevített növekedés miatti inflációt.

Első ellenállás: 116 (az éves csúcspont)
Első támasz: 109

Az index 0.52 pont, +0.05% mozgással 1150.51 ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

11 egymást követő emelkedő nap után a NASDAQ profit kivétet jelző mozgásba kezdett. A NASDAQ index további szárnyalását a félvezető index akadályozta, mely leminősítést kapott.
A jelenlegi profit kivét a 18 hónapos csúcs megdöntése után következett be, melynek során a befektetők a gazdaság felépülésére fogatak.

A kereső óriás Google (GOOG $563.18) majdnem 3%-ot esett a Financial Times múlt heti interjújának hatására, melyben a cég kínai piacról való kivonulásának lehetőségéről ír. Ez azon sikertelenül végződött tárgyalásnak az eredménye mely során a keresési találatok cenzúrázásáról volt szó.
A Google kínai riválisa, a Baidu (BIDU $576.84) a hírre 5%-ot száguldott, és a napot 14%-os pluszban végezte.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 43.83

Az index 5.45 pont, -0.23% mozgással 2362.21 ponton zárt.

Félvezetők ($SOX)

A félvezetők indexe hétfőn nehézségekkel küzdött jó néhány részvényének leminősítése miatt, és a nap legrosszabb teljesítményét produkálta.
A múlt héten a chip-index elérte a 360 pontos középtávú ellenállást, amiről múlt héten írtunk. Amennyiben ezt a szintet át tudná törni, úgy folytathatná útját a 371 pontos egyéves csúcsig is.
A pozitív lendület megtartása érdekében az indexnek 340-nél támaszt kell találnia az EMA20 és EMA50 jelenlegi szintjén.

A szektor részvényeiből túlkínálat alakult ki, amikor az Oppenheimer leminősített néhány félvezető-részvényt, például a KLA-Tencor-t (KLAC $28.09 –4.64%). A Barclays leminősítette az Atheros-t (ATHR $35.69), mely 4.11%-ot esett.

Elsődleges ellenállás: 371 pont (az éves csúcs)
Másodlagos ellenállás: 360 pont

A szektor 4.94 pont, -1.39% változással 350.43 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

Miután a múlt héten új éves csúcsot állított fel, a bank-index tegnap az egyik legjobb szektor volt és folytatja útját új magaslatok felé.
A pénzügyi szektor több mint 7%-ot drágult az év eleje óta, de a szakértők szerint még van benne erő a további növekedéshez. A cégek ugyanis nagyon jó környezetben dolgoznak, ahol nagyok a profitok és könnyű pénzhez jutni. Erejük a kölcsönök iránti keresletből fog származni, amikor a foglalkoztatottság növekedni kezd, és az üzleti készleteket pótolják.

Első támasz: 41.40 (a novemberi mélypont)
Második támasz: 43.30

Az index 0.10 pont, +0.20% változással zárt 50.56 ponton.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia ágazat a 2010 győztese, a legerősebb szektor az év eleje óta 30%-os hozamával.
Pár nap pihenésekkel tarkított elképesztő száguldása után a szektor csütörtökön és pénteken Akasztott Ember (Hanging Man) gyertyákat rajzolt.
Tegnap a szektor újabb éves csúcsra került egy erős, zöld gyertyát formálva.

Első támasz: 1000

A szektor 11.42 pont, +0.93% változással zárt 1239 ponton.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.