BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy éve száguld a tőzsde - De meddig?

Egyéves lett ma a nemzetközi részvénypiaci rali. Az amerikai tőzsdeindexek közül az S&P 500 és a Dow Jones is 12 éves mélyponton járt tavaly március 9-én, a NASDAQ pedig hatesztendős negatív rekordot ért el, a hazai parkett irányadó mutatója, a BUX megúszta valamivel több mint ötesztendős visszaeséssel.

Az amerikai tőzsdék azóta 60–85 százalékkal emelkedtek, a BUX pedig mintegy 135 százalékot szedett magára, és voltak olyan részvények, például az OTP, amelyek megsokszorozták az árfolyamukat.

A korrekciót többször is beharangozták már, mégis várat magára, a tőzsdeindexek az elmúlt napokban is emelkedtek. A BUX például tegnap 0,75 százalékot magára szedve, 22 360 ponton zárt, és az európai, valamint a tengerentúli parkettek is enyhe pluszban jártak lapzártánk idején. Az elmúlt néhány nap részvénypiaci emelkedése annak köszönhető, hogy a befektetők szerint a korábbi elképzeléseknél optimistább szcenárió mellett valósulhat meg a világgazdasági válságból való kilábalás – mondja Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája.

Az egyik kedvező fejlemény, hogy az amerikai munkaerőpiac a legfrissebb adatok szerint kezd magára találni, ez növelheti az Egyesült Államokban a keresletet. Görögországban is javul a helyzet, a legutóbbi kötvénykibocsátás sikeres volt, emellett megkezdődtek a reformok. A világgazdaság motorjának számító Ázsiából érkező adatok is rendre pozitívak, és idehaza is vannak jó hírek, például úgy tűnik, a meghatározó politikai erők továbbra is készek együttműködni az IMF-fel.

A bizonytalanság viszont továbbra is ott lóg a levegőben. Még mindig kérdéses, hogy Görögország, Dubaj és a többi nehéz helyzetben lévő ország képes lesz-e megoldani államadóssága finanszírozását – figyelmeztet Miró. Ha ez nem sikerül, az mindenképpen a részvénypiacok esését hozhatja magával, de ha rendeződik is a súlyosan eladósodott országok sorsa, akkor is maradnak még kockázatok.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.