BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan eldőlhet, lesz-e globális bankadó

A Nemzetközi Valutaalap jövő havi, washingtoni találkozóin megállapodás születhet a bankok esetleges globális megadóztatásának részleteiről - jelentette ki egy interjúban Alistair Darling brit pénzügyminiszter.

London a tavaly novemberi G20-csúcson négy lehetséges módszert javasolt arra, hogy miként védhetnék meg az adófizetőket az újabb bankcsődök költségeitől: biztosítási díj kivetését, csődalap felállítását, szigorúbb tőkekövetelmények, illetve tranzakciós adó bevezetését. A G20 az IMF-et bízta meg a opciók megvizsgálásával, és a valutaalap a jövő hónapban ismertetheti megállapításait.

Az Egyesült Államok már bejelentette, hogy a pénzintézetek bizonyos eszközeire 0,15 százalékos éves adót vezet be, és Németország is előállt saját javaslatokkal.

Darling viszont elzárkózott attól, hogy nemzetközi megegyezés híján is hasonló intézkedésre szánja rá magát. Mint mondta, "ha egyoldalúan csinálnánk valamit, akkor csak annyi történne, hogy a bankok máshova mennek".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.