BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP: teljesült a terv

Csányi Sándor: a válság ellenére is aktívan hitelezzük a vállalkozásokat.

Az OTP bankcsoport tavalyi, 151,5 milliárd forintos adózott eredménye mind a célkitűzést, mind pedig az előzetes elemzői várakozásokat meghaladta - jelentette ki Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a hitelintézeti csoport 2009-es gyorsjelentésének megjelenése kapcsán rendezett sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a csoport tőkehelyzete stabil, az alapvető tőkeelemek alapján kalkulált Tier 1 ráta 13,8 százalékos, ami az előírt minimum háromszorosa. A stabil tőkehelyzethez rendkívül stabil likviditási helyzet is társul: a csoport likviditási tartaléka jelenleg meghaladja a 6 milliárd eurót. Mindez pedig – mutatott rá az elnök-vezérigazgató – úgy valósult meg, hogy a bankcsoport aktívan finanszírozta a magyarországi vállalkozásokat, tavaly összesen 248 milliárd forintot folyósítottak a részükre.

Az OTP Bank 151,5 milliárd forintos, csoportszintű, korrigált adózott eredményt produkált 2009-ben, szemben az egy évvel korábbi 218,66 milliárddal. A konszolidált mérlegfőösszeg 9774,5 milliárd forintot ért el, amely a bázisidőszakinál négy százalékkal magasabb. Az ügyfélbetétek állománya éves összehasonlításban 2 százalékkal csökkent, párhuzamosan a betétek 8 százalékos növekedésével.

Ami pedig a 2010-es terveket illeti: a konszolidált hitelportfólió 5 százalék környéki mértékben növekedhet, a betétállomány emelkedése viszont várhatóan ettől elmarad. A csoport szerint a bevételeknél nem várható egyedi tételek megjelenése ebben az évben, illetve a kamatkörnyezet jelentős csökkenése nyomást fog gyakorolni az elérhető marzsokra.
Az OTP Bank ugyanakkor nem tett közzé 2010-re vonatkozó eredményvárakozást, mivel az idei profit nagyságát viszonylag széles sávban befolyásolhatja a kockázati költségek alakulása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.