BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlzott az optimizmus

A brent kicsit lemaradt az amerikai WTI-től, de mindkét típusú kőolaj egy százalék fölötti drágulással zárta a múlt hetet. Ez már a második heti nyereség volt, legutóbb ráadásul 6,1 százalékot drágult a nyersolaj, így az idén összesen 8,5 százalékos profitot tudott elkönyvelni.
A múlt héten egyébként 18 havi csúcs közelébe, 87 dollár fölé is kapaszkodott a WTI jegyzése, ez a technikai ellenállás áttörését jelentette. Makrohírek sora és a görög pénzügyi támogatásról felröppent hét végi hírek is segítették feljebb tornászni a jegyzést, így a vártnál jobban alakult a márciusi kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban.

Az amerikai olajfinomítók üzemeltetői a nyersolaj keresletének emelkedésére számíthatnak, és bár jó másfél millió hordóval nőtt a legutóbbi héten a tartalékállomány, a finomítói kapacitásokat féléves csúcsra, 84,5 százalékosra növelték az üzemeltetők. Várhatóan az OPEC is tartja a múlt havival egyenlő, napi 23-24 millió hordónyi exportot áprilisban. A piaci optimizmust viszont a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó szakemberek többsége eltúlzottnak tartja, a megkérdezett 40 közgazdász fele szerint ezen a héten már nem tudja tartani az árfolyamnyereséget az energiahordozó, 12-en viszont továbbra is drágulást várnak, 8 elemző pedig nem tudta eldönteni, milyen irányra számítson. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.