BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A héten jön az OTP és a Mol

Több társaság már túl van első negyedéves eredményei ismertetésén, de a két legnagyobb hazai tőzsdei cég, a Mol és az OTP csak ezen a héten publikálja az első három hónapról szóló számokat.

Elemzők egyetértenek abban, hogy a vezető hazai hitelintézet az idén rosszabbul teljesít majd, mint egy esztendeje. „Az OTP eredményénél a céltartalékképzés az egyik kulcskérdés” – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank részvényelemzője. A Raiffeisennél ezen a soron kisebb számra számítanak a tavalyi negyedik negyedévi 79 milliárd forintnál, de úgy vélik, legalább 50 milliárdot kell elkülönítenie erre az OTP-nek.
A portfólióromlás üteme mérséklődik a vezető hazai hitelintézetnél, a süllyedő alapkamat miatt viszont valószínűleg a kamatbevétel is csökken majd, ezt ráadásul az előző negyedévekben több rendkívüli tétel is támogatta. Mindezek eredőjeként a tavalyi első negyedévi 43,3 milliárd forint után most csak 35 milliárd körüli nettó eredményt vár az OTP-től az első három hónapra a Raiffeisen elemzői csapata, ennek domináns részét a magyarországi operációk szállítják majd. Szintén nyereséges lesz a bolgár DSK és az orosz OTP-leány, Ukrajnában viszont egyelőre a nullás eredmény elérése lehet a cél.
A Raiffeisenhez hasonlóan 34,9 milliárd forintos nettó eredményre számítanak az OTP-nél az Erste elemzői is, akik szintén a csökkenő kamatmarzs és az egy évvel korábbi szinthez képest megugró céltartalék számlájára írják a tavaly ilyenkorinál csaknem ötödével kisebb nyereséget. Némileg optimistább ennél a cseh Wood & Company befektetési bank, ők 38,1 milliárd forintos adózott eredményre számítanak az OTP-nél.
A várakozások között azonban nincs nagy eltérés, így az árfolyamra kevés hatása lehet annak, ha az OTP ezeket hozza. „Komolyabb hatással lehet viszont az árfolyamra a következő napokban, ha a negyedéves eredmények ismertetésekor elhangzik valami konkrétum a tervezett akvizíciókkal kapcsolatban” – mondja Herczenik. Az ezzel kapcsolatos tervekről Csányi Sándor, a társaság elnök-vezérigazgatója az OTP április végén tartott közgyűlését követő sajtótájékoztatón beszélt. A szakértők szerint főleg Romániában lehet esély valamilyen felvásárlásra, az ottani sajtóhírek szerint a bukaresti tőzsdén jegyzett Banca Comerciala Carpatica lehet az egyik kiszemelt akvizíciós célpont. Az OTP-hez képest lényegesen jobban eltér az elemzők véleménye a Mol első negyedévi számairól. Az Erste Bank elemzői csapata például 38 milliárd forintos nyereséget vár a nettó soron, a lengyel Ipopema befektetési cégnél 28,6 milliárd a prognózis, az UniCreditnél pedig mindössze 20 milliárd az előre jelzett adat. Még ezeknél is lényegesen kisebb, mindössze 11 milliárd forint körüli nettó eredményt vár a Moltól a Raiffeisen. „A finomítói üzletág továbbra is szenved, az első negyedben sem tud érdemi eredményt felmutatni” – indokolja a pesszimista várakozást Herczenik. Az üzemi eredmény soron az INA-val együtt 50, az INA nélkül 38 milliárd forintos eredmény várható a Raiffeisen szerint. A többi elemzői gárda ezen a téren is optimistább, az Erste például 77,1 milliárd forintnyi üzemi eredményt prognosztizál, ez 14,4 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit, mindez a finomítói marzsoknak köszönhető majd.
Bár némi javulás bekövetkezett a termékmarginokban, a dízelnél az árrés még mindig kicsi, és ez visszaveti a Mol nyereségét – mondják viszont a Raiffeisennél, ahol úgy vélik, további rossz hír, hogy a forgalom is csökkenhetett. Az első negyedév szezonális hatások miatt egyébként is gyenge szokott lenni, most viszont a magas üzemanyagárak még nagyobb mértékben visszavethették a keresletet. A petrolkémiai üzletág a Raiffeisen szerint mínuszos lehet, egyedül a gázüzletág eredményessége javulhatott. Ez utóbbi hagyományosan jól szokott teljesíteni, ráadásul most – a múlt év hasonló időszakával szemben – orosz–ukrán gázháború sem volt, így nagyobb szállított menynyiséggel számolhatunk. A bázistól jelentősen elmaradó, de relatíve jó eredmény várható a kitermelési üzletágtól is, amelyet kedvezően érint a dollár árfolyamának erősödése, valamint a kőolaj és a földgáz világpiaci árának emelkedése.
Ami a két társaság részvényárfolyamának alakulását illeti, a szakértők inkább a Mol esetében számítanak a jövőben komolyabb emelkedésre. Az olajipari papír pénteken 19 650 forinton zárt, a Bloombergen lévő legfrissebb célárfolyamadatok viszont kivétel nélkül 21 ezer forint fölé várják a árfolyamot.

A legderűlátóbban a Goldman Sachs ítéli meg a magyar olajipari társaság részvényét, 25 ezer forintos célárat adott meg rá, és vásárlás/semleges az ajánlása.
Az OTP esetében már nem ennyire rózsás a kép. A bankpapír pénteken 6338 forinton zárt, ennél a friss célárfolyamok ugyan jellemzően magasabbak, de nem sokkal: 6500–7000 forint közé esnek. A Morgan Stanley vélekedik a legpesszimistábban a papírról, 5700 forintos célárat adott meg rá a múlt héten, a Goldman Sachs azonban a Molhoz hasonlóan az OTP-ben is bízik, és 9540 forintos árfolyamot vár. HB



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.