BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jaj a frankhiteleseknek: "Ingünk, gatyánk rámegy" a forintgyengülésre 2.

A forint továbbra is gyengül mind az euróval, mind a dollárral, mind a svájci frankkal szemben. Ezzel párhuzamosan az euró is negatív csúcsokat döntöget a dollárral szemben. A svájci frank soha nem volt még ilyen erős az euróhoz képest. A BÉT is zuhant: 23 000 ezer pont alatt zárt.

Egy euró délután 5 körül 281,69 forintot ér (de volt, hogy túllépte a 282-es határt is), a látszólagos stabilizálódást követően folytatódott a hazai deviza gyengülése, de nem csak az euróval szemben. A svájci frank most 200,10 forintba kerül, a dollár ára 221,74 forint. Az euró már délelőtt 14 havi mélyponton járt és mostanra tovább gyengült, egy euró 1,26983 dollárt ér.

Az euró/svájci frank árfolyama 1,40820 körül mozog: soha ilyen erős nem volt az alpesi deviza a egységes európai pénzzel szemben.

A BUX 1,38 százalékos mínuszban, 22 888 ponton zárt, a blue chipek folytatják a reggeli pályát: a Mol és a Magyar Telekom emelkedett, a Richter és az OTP gyengült. A nap végén Mol ára 19 100 forint, a Richterért 42 300 forintot adtak, az OTP 6 306 forintba került, a Magyar Telekom 657 forinton zárt.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója szerint a magyar értékpapírpiac megpróbálkozott ugyan a felfelé korrigálással, ám ez nem sikerült.

Az üzletág igazgató szerint az 50 milliárd forintot megközelítő forgalomból az látható, hogy most nem a spekulánsok, hanem az intézményi befektetők mozgatják a piacot.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint eladási "boom" van a részvénypiacon. A befektetők nemcsak az értékpapírokat, hanem az ország-kockázatokat is árazzák. Ezt mutatja a forint árfolyamának gyengülése is. Lényegében a görög válságtól való félelem irányítja a piacot.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A jövő is sötét

Ami a jövőt illeti, a hazai szakemberek várakozásai meglehetősen pesszimisták. „Görögország nem tudja majd visszafizetni az adósságát, mindössze az a kérdés, ki és mennyit veszít emiatt” – mondja Jaksity György , a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke. A szakember szerint egyelőre azért nem hagyják a görögöket csődbe menni, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek, a görögök adósságválsága továbbterjedhet előbb a dél-európai országokra, majd a szintén magas államadóssággal küzdő többi uniós országra, végül Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra is. Ha az államadósság kritikus méretet ölt, tehát nincs esély a csökkentésére, mi több, a további emelkedése valószínű, mert a gazdasági növekedés nem kompenzálja a kamatfizetést, akkor jön a restrukturálás/fizetésképtelenség vagy az inflálás. Fekete bárány lett a forint és a zloty

Miközben a PIIGS néven elhíresült országcsoport (Portugália, Írország, Itália, Görögország és Spanyolország) válsága egyre forr és buzog, a piacok lecsillapodásához a görög mentőcsomag németországi jóváhagyásának és ratifikációjának mihamarabb be kell következnie. A Saxo Bank elemzése szerint a "Rémálom forgatókönyv"-ként emlegetett folyamat nyitánya a pénzügyi válság kezdete óta napról napra közelít. Tagadhatatlan, hogy a pénzügyi szektor likviditási gondjait az utolsó pillanatban a banki kötelezettségek állami hitelekkel való befoltozása megoldotta, és a pénzügyi rendszerbe visszatért a (feltételes) bizalom.

Merkel és Sarkozy közösen mentenék a görögöket

Szigorú felügyelet, szigorú szankciók - ezek lennének a kulcselemei annak a közös euróövezeti gazdaságpolitikának, amelyet Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök szorgalmaz közös levelükben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.